Het boerkaverbod: Clint doet de test

Sinds 23 Juli is het dragen van een boerka officieel verboden, net als alle andere gezichtsbedekkende attributen. Maar in hoeverre onze blauwe vrienden ook effectief ingrijpen, was een prangende vraag waarop wij een antwoord zochten! Dus trokken we met een met tentzeil omhulde redactrice de straat op en deden we de test.Onze eerste halte was […]

Sinds 23 Juli is het dragen van een boerka officieel verboden, net als alle andere gezichtsbedekkende attributen. Maar in hoeverre onze blauwe vrienden ook effectief ingrijpen, was een prangende vraag waarop wij een antwoord zochten! Dus trokken we met een met tentzeil omhulde redactrice de straat op en deden we de test.
Onze eerste halte was Antwerpen, waar de Iron Man de binnenstad platlegde en massaal veel volk op de been bracht. Op de Groenplaats kon onze redactrice ervaren hoe het sentiment ten opzichte van een boerkadraagster zit: de arme jongedame kreeg enkele keren de volle lading – Fucking moslima, Gij stinkt! – maar ze bleef dapper doorzetten. Exact 42 minuten na haar vertrek botste ze op een politiepatrouille. Er waren heel wat klachten binnengekomen en de Antwerpse agenten waren op zoek naar de boerkadraagster. Onze medewerkers mochten het gaan uitleggen op het politiekantoor, waar uiteindelijk toch een proces-verbaal werd opgemaakt en een eventuele boete nog in beraad wordt gehouden.

Omdat we de zaken graag grondig aanpakken, trokken we ook naar Gent. De Gentse Feesten was het ideale klimaat voor een tweede experiment, dus al snel verscheen onze boerkadame weer in het openbaar. Tot onze grote verbazing wandelde ze voorbij de stadswachten, die niet ingrepen. Na enkele omzwervingen verzeilden we op de Groentenmarkt waar de valse moslima genoot van een optreden van de discosensatie Cirque Atomique. Daar werd ze wel gespot door een veiligheidsmedewerker, die vastbesloten de achtervolging inzette, al had hij de andere Clintredacteurs niet in het snuitje.

Na enkele honderden meters greep hij in een minder druk gedeelte in: onze redactrice kreeg een flinke maar onofficiële waarschuwing. Na de zaken uitgelegd te hebben, vertelde de man dat er in Gent gekozen is voor een meer afradend beleid, waarbij er niet zo snel wordt overgegaan tot boetes en celstraffen. Conclusie: in Gent duurde onze boerkawandeltocht 36 minuten, kwam er één klacht binnen bij de politie en waren de reacties vrij beperkt in tegenstelling tot in Antwerpen, waar er heel wat meer klachten waren en de politie een pak strenger optrad.

Een ervaring en een PV rijker besloten we onze dag met een frisse pint op de Gentse Feesten, ditmaal zonder boerka want dat drinkt toch een beetje handiger!

Onze wandeltocht over de Groenplaats (Antwerpen):

Onze wandeltocht naar de combi van de Antwerpse agenten:

De Gentse stadswachten leken niet erg geneigd om in te grijpen:

Reacties

wpDiscuz