Hitler en Putin : Brothers in Arms

Zelf spiegelt Vladimir Putin zich vermoedelijk liever aan grote Russische voorbeelden als Peter De Grote. Maar meer en meer dringt zich de vergelijking met een zekere korporaal uit het Duitse leger op die in 14-18 aan het front hier bij ons vocht tijdens de Slag om Ieper : Adolf Hitler.

Bij hun aantreden hebben beiden eerst in eigen land orde op zaken gesteld, vooral op economisch vlak. Net als Hitler is Putin op dat gebied een aanhanger van liberalisering terwijl ze allebei op andere vlakken meer dan autoritaire karaktertrekken hadden en hebben zoals met het beperken van de persvrijheid en de corruptie door hun directe aanhangers.

Maar daar stopt de vergelijking niet. Om het volk achter zich te verenigen richtte Hitler zich tegen de Joden. In hen vonden de Duitsers een gemeenschappelijke vijand. Ook Putin vond die : de Tsjetsjenen. Na de oorlog ginds gaven de terroristische aanslagen, zoals die op de metro in Moskou, Putin een ideaal excuus om zijn autoritaire greep nog wat te verstevigen.

Om zichzelf in de kijker te zetten, organiseerde Nazi-Duitsland in 1936 de Olympische Spelen in Berlijn. Jammer genoeg voor Hitler ging een zwarte loper met het meeste van de aandacht lopen (letterlijk en figuurlijk): Jesse Owens. En ook Putin organiseerde met veel plezier Olympische Spelen, winterspelen in Sochi weliswaar, maar toch ook met de ogen van de wereld op Rusland gericht. En ook Putin had geen geluk ! Eerst waren er de vele corruptieschandalen door de bouwfirma’s van zijn maatjes, daarna was er de commotie om de homorechten in Rusland en tijdens de Spelen zelf eiste de crisis in buurland Oekraïne meer aandacht dan Sochi zelf. Binnen 4 jaar volgt met het Wereldkampioenschap voetbal een herkansing !

Jammer genoeg stopt de vergelijking ook hier niet. Hitler, in zijn zoektocht naar ‘Lebensraum’ en de vereniging van alle ‘Duitsers’ annexeerde hij eerst Oostenrijk (Der Anschluss). De annexatie van de Krim verliep bijna op identieke wijze. En het Westen keek toe, en liet begaan… in beide gevallen.

Maar nog was Hitlers honger naar meer niet gestild. Hij wou en zou de ‘onderdrukte’ Duitsers in een deel van Tsjecho-Slowakije, het ‘Sudetenland’ bevrijden. Hij kreeg daarvoor door Het Verdrag van München van Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië (!) zelf een vrijgeleide. En kijk … de Russische bewoners in Oost-Oekraïne en in Odessa voelen zich ook onderdrukt en bedreigd. En Putin staat klaar om in te grijpen om hen te ‘beschermen’.

Hoe ver gaat zijn machtshonger nog ? Ver vermoedelijk als we sommigen mogen geloven. Zelf Finland zou op Putins verlanglijstje staan. Velen lachen dat weg, net zoals voor 1 september 1939 men lachte met het idee dat Hitler Polen zou binnenvallen …

En wat doet het Westen en de rest van de wereld ondertussen ? Wij hebben medelijden met die arme Oekraïners maar behalve het op de vingers tikken van een paar van Putins rijke vriendjes is er tot nu toe niet veel gebeurd. Net als in München in 1938 laat men zelfgenoegzaam betijen.

De gelijkenissen tussen beiden zijn in ieder geval akelig reëel … Hopelijk eindigt het verhaal niet met eenzelfde wereldtragedie !!!

Reacties

wpDiscuz