Homokoppel laat zich vernederen op Groenplaats

Nu de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji van start gaan, klaagt de holebi-jeugbeweging Wel Jong Niet Hetero de wantoestanden tegenover holebi’s in Rusland aan. Donderdagmiddag laat een homokoppel zich vrijwillig vernederen op de Groenplaats. Een stuk van de Groenplaats wordt donderdag tussen 14 en 18 uur “Russisch grondgebied”. Een homokoppel ondergaat -vrijwillig- de vernederingen […]

Nu de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji van start gaan, klaagt de holebi-jeugbeweging Wel Jong Niet Hetero de wantoestanden tegenover holebi’s in Rusland aan. Donderdagmiddag laat een homokoppel zich vrijwillig vernederen op de Groenplaats.

Een stuk van de Groenplaats wordt donderdag tussen 14 en 18 uur “Russisch grondgebied”. Een homokoppel ondergaat -vrijwillig- de vernederingen waarmee ze in Rusland geconfronteerd zouden worden als ze hun geaardheid bekend zouden maken. Geboeid en halfnaakt zullen ze bijvoorbeeld elke tien minuten smurrie (eieren, modder, restafval) over zich heen krijgen. De vernederingen zullen ook gefilmd en online geplaatst worden.

In juni stemde Rusland nog een anti-homowet. “Wij hebben het in eigen land wel goed, maar het is heel belangrijk om ook internationaal solidariteit te tonen”, zegt Michiel Vanackere van Wel Jong Niet Hetero. “We vinden die homofobe wetten niet te vereenzelvigen met een evenement als de Winterspelen.”

“Klassieke betogingen zijn er al genoeg, we vonden het tijd voor een agressievere aanpak. We willen politici, media en sportfederaties uit hun kot lokken. We vinden de Belgische reactie tot hiertoe heel pover. Onze politici gaan dan wel niet naar Sotsji, maar dat is dan officieel omwille van agendaproblemen. Uiteraard is sport de prioriteit, maar grijp de kans om dit soort wantoestanden aan te kaarten.”

Foto FRBE, GPD

Reacties

wpDiscuz