Huursoldaat verdient tot 1.200 euro netto per dag

Tussen de 300 en 500 Europese huurlingen die door de Libische leider Kaddhafi worden betaald, zitten volgens een VN-rapport ook Belgen. Wie zijn ze en hoe komen ze daar terecht? Belgische huursoldaten zijn vooral in Afrika actief. De meeste privé-soldaten die momenteel voor het Kadhafi-regime vechten, zijn vanuit Afrika aangevoerd door de Libische luchtvaartmaatschapij Afriqiyah, […]

Tussen de 300 en 500 Europese huurlingen die door de Libische leider Kaddhafi worden betaald, zitten volgens een VN-rapport ook Belgen. Wie zijn ze en hoe komen ze daar terecht?

Belgische huursoldaten zijn vooral in Afrika actief. De meeste privé-soldaten die momenteel voor het Kadhafi-regime vechten, zijn vanuit Afrika aangevoerd door de Libische luchtvaartmaatschapij Afriqiyah, zo bevestigt piloot Nasir Amir.

Private oorlogsvoering is uitgegroeid tot een miljardenbusiness. De meeste huurlingen maken er geen geheim van dat ze het vooral om het geld doen. Ze verdienen gemiddeld 1.000 tot 1.200 euro per dag netto.

Seksslavinnen

Daarnaast genieten ze kost en inwoon en wordt voor ontspanning gezorgd. In Afghanistan bijvoorbeeld worden Chinese seksslavinnen aangevoerd om militairen en huurlingen te animeren.

Belgische huurlingen zijn gegeerd omwille van hun kennis over zware wapens en helikoptertechnologie. Aangezien ze geen militairen zijn, vallen ze onder de gewone wetten van het land waar ze actief zijn.

“Maar als er sterke aanwijzingen zijn dat ze zich tijdens hun opdracht schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden, kunnen ze daar hier voor worden vervolgd”, luidt het bij het Brusselse parket.

Hoeveel Belgen?

“Geen flauw idee”, zo luidt het bij justitie, defensie en staatsveiligheid op de vraag hoeveel Belgische huurlingen er zijn. “Het kunnen er tien zijn, maar evengoed 100. De meesten werken voor internationale beveiligingsfirma’s die gespecialiseerd zijn in werken in risicogebied.

Ze worden gerekruteerd in bepaalde cafés in de omgeving van het Zuidstation in Brussel en in Schaarbeek en in de stationsbuurt van Antwerpen maakt men kandidaat-huurlingen vlotjes wegwijs.

Uiteraard gebeurt alles in de grootste discretie. Of op www.dangerzonejobs.com, een website met vacatures voor particuliere militaire en beveiligingsbedrijven.

Thierry Goeman

Foto Photonews

Reacties

wpDiscuz