“Ik wil de gevangenis in, maar ik mag niet”

De veroordeelde oplichter Lucas Decraene (52) meldt zich vanmorgen aan bij de Gerechtelijke Federale Politie in Gent. Hij eist toegang tot de gevangenis om zijn straf te kunnen uitzitten. Justitie weigert. In een open brief in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen smeekt de crimineel minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) om […]

De veroordeelde oplichter Lucas Decraene (52) meldt zich vanmorgen aan bij de Gerechtelijke Federale Politie in Gent. Hij eist toegang tot de gevangenis om zijn straf te kunnen uitzitten. Justitie weigert.

In een open brief in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen smeekt de crimineel minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) om hulp bij zijn poging om het recht te doen zegevieren.

Gisterenavond arriveerde Decraene vanuit zijn Oostenrijkse woonplaats in station Antwerpen-Centraal. Hij maakte de reis in de hoop eindelijk te kunnen beginnen aan de celstraf van 221 dagen die hem sinds 2009 boven het hoofd hangt. Maar justitie heeft geen plaats voor de man en kan hem ook niet zeggen wanneer dat wel zo zal zijn.

Zware jongen

Ondertussen wordt Decraene, als geseinde zware jongen, bij ieder contact met binnen- of buitenlandse politie opgepakt en een paar uur tot een paar dagen vastgehouden. Tot het plaatsgebrek opnieuw overduidelijk wordt en hij weer op straat wordt gezet. “Een job houden, met vakantie gaan of met een gerust hart genieten van het leven is op die manier uitgesloten. Ik wil dus mijn straf uitzitten en herbeginnen. Mag ik?”

Hij schakelde uiteindelijk een advocaat in om hem paradoxaal genoeg in de cel te krijgen. Justitie weigerde halsstarrig op zijn verzoek in te gaan. “Als het niet meer hoeft, voor mij niet gelaten. Daar kan ik mee leven. Maar niet met de onzekerheid dat ik bij een banale identiteitscontrole in de cel kan belanden.”

Staking

Opmerkelijk detail: de aangekondigde staking van de justitiehuizen en de psychosociale dienst van de gevangenis tegen de plannen van Turtelboom, zou alsnog roet in het eten kunnen gooien. Decraene zal waarschijnlijk morgen moeten terugkomen.

Lees de open brief van Lucas Decraene in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

SVN/ML Foto Bert Hulsemans

Reacties

wpDiscuz