Israël kan blazoen oppoetsen na Palestijns akkoord News
Israël kan blazoen oppoetsen na Palestijns akkoord
News

Israël kan blazoen oppoetsen na Palestijns akkoord

Na de opstanden in Egypte en Syrië, en het akkoord tussen de Palestijnen van Hamas en Fatah lijkt de kans op vrede verderaf dan ooit voor de Israëli's. De gebeurtenissen in de regio bieden Israël wel de kans om zijn zwaar gehavende legitimiteit te herstellen.

De Israëlische premier Netanyahu werd vorige week verrast door twee nieuwsfeiten. Woensdag sloot de gematigde partij Fatah van president Abbas een akkoord met de islamitische verzetsbeweging Hamas. Zo kan een eind komen aan vier jaar interne verdeeldheid onder de Palestijnen. Het pact werd in het geheim bemiddeld door de Egyptische overgangsregering. Twee dagen later liet de Egyptische regering weten dat ze de grens in Rafah "binnen enkele dagen" permanent zal openstellen om vrij verkeer van mensen en goederen van en naar de Gazastrook mogelijk te maken.

Het zijn de eerste tastbare gevolgen voor Palestijnen en Israëli's van de opstanden in Egypte (bondgenoot van Fatah) en Syrië (bongenoot van Hamas). De beleidsveranderingen maken ook duidelijk welke buitenlandse koers Egypte na Moebarak zal varen. Het nieuwe Egypte erkent het Moslimbroederschap, dat historische banden heeft met Hamas, en zoekt toenadering tot Iran, Israëls aartsvijand en tevens bondgenoot van Hamas.

Nederzettingen bouwen of vrede

Na het nieuws uit Caïro doorbrak Netanyahu de stilte waarin Israël zich had gehuld als reactie op de onrust in zijn buurlanden. "De Palestijnse Autoriteit moet kiezen tussen vrede met Israël of vrede met Hamas." Waarop Abbas reageerde: "Hamas is een deel van het Palestijnse volk. Ik kan hen niet uitsluiten. Net zoals ik u, Netanyahu, als partner niet kan uitsluiten. Maar u moet wel kiezen, namelijk tussen nederzettingen bouwen en vrede."

De relaties tussen de twee Palestijnse bewegingen raakten in het slop nadat Hamas de parlementsverkiezingen had gewonnen in 2006. Anderhalf jaar later veroverde Hamas Gaza gewapenderhand, terwijl een verzwakt Fatah en president Abbas zich moesten terugplooien op delen van de Westelijke Jordaanoever. Nu kiezen de Palestijnen duidelijk voor verzoening omdat ze zich als een onafhankelijke staat willen laten erkennen door de rest van de wereld.

(IPS)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties