Jaarlijks 7,3 miljoen tienerzwangerschappen in arme landen News
Jaarlijks 7,3 miljoen tienerzwangerschappen in arme landen
News

Jaarlijks 7,3 miljoen tienerzwangerschappen in arme landen

In ontwikkelingslanden krijgen jaarlijks 7,3 miljoen meisjes jonger dan achttien jaar een kind. Twee miljoen van hen zijn veertien jaar of jonger, zo blijkt woensdag uit het Wereldbevolkingsrapport 2013 van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA). Het rapport benadrukt dat tienerzwangerschap een grotere uitdaging in ontwikkelingslanden is, maar ook problematisch is in ontwikkelde landen.

"Al te vaak veroordeelt de maatschappij het meisje voor de zwangerschap", aldus UNFPA-directeur dokter Babatunde Osotimehin. "De realiteit is dat tienerzwangerschap meestal niet het resultaat is van een bewuste keuze, maar eerder van het gebrek aan keuzes en van omstandigheden buiten de controle van het meisje. Het is een gevolg van weinig of geen toegang tot onderwijs, werkgelegenheid, kwalitatieve informatie en gezondheidszorg."

Economie

Volgens het verslag heeft vroegtijdige zwangerschap een zware impact op de gezondheid, opvoeding en rechten van een meisje. Niet alleen de moeders en baby's lijden daaronder. Kinderen die kinderen krijgen, hebben ook een zware impact op gemeenschappen en de economie van landen. Zo meldt het fonds dat als tienermeisjes in Brazilië en India hadden kunnen wachten tot wanneer ze 20 jaar of ouder zijn vooraleer ze zwanger worden, dat een economische waarde van respectievelijk 3,5 miljard en 7,7 miljard dollar opgeleverd zou hebben.

Ook in ontwikkelde landen is tienerzwangerschap een probleem. Zo studeert in de Verenigde Staten slechts de helft van de meisjes die zwanger werden als een tiener, af voor haar 22-jarige leeftijd, tegen negen op de tien meisjes die niet zwanger werden.

Oplossingen

Om dat maatschappelijk probleem aan te pakken, wil het fonds inzetten op onderwijs, een einde maken aan kinderhuwelijken, de houding veranderen tegenover de rolpatronen van de geslachten en de gelijkheid tussen de geslachten, de toegang van tieners tot seksuele en reproductieve gezondheid verbeteren en een betere steun leveren aan tienermoeders.

Belga Archieffoto

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties