Kadhafi's Groene Boekje is verleden tijd News
Kadhafi's Groene Boekje is verleden tijd
News

Kadhafi's Groene Boekje is verleden tijd

Het portret van Moammar Kadhafi mag dan verdwenen zijn uit het straatbeeld in Tripoli, maar er is een ander relikwie van het oude regime dat de Libiërs waarschijnlijk nog jaren zal achtervolgen: Al-Kitab al-Akhdar, ofwel het Groene Boekje.

Deels politieke declamatie, deels een "handboek" voor dictators, werd Kadhafi's controversiële, soms zelfs komische, Groene Boekje op scholen onderwezen en in speeches aangehaald sinds het eerste hoofdstuk werd gepubliceerd in 1975. Vanaf de leeftijd van acht jaar, kregen kinderen twee uur per week les over Kadhafi's ideeën.

Veel exemplaren van het boekje werden verbrand tijdens de zes maanden durende burgeroorlog dit jaar, maar sommige boekhandels in Tripoli hebben het boekje nog in voorraad. Het wordt echter niet meer te koop aangeboden.

Bestseller

"Hoeveel exemplaren wilt u? Neem ze allemaal maar mee", zegt Abdul Basd, eigenaar van boekwinkel Al Mukhtar in Tripoli, op de vraag of hij nog exemplaren heeft. Uit een kastje onder de toonbank haalt hij een stapel groene boekjes tevoorschijn, en legt ze op de vloer. Met een lach zet hij zijn voet op een van de boekjes, om zijn gebrek aan respect voor de inhoud te tonen. "Ik hoef er zeker geen geld voor. Wat zouden de mensen wel niet denken als ik ze nog zou verkopen. Ik kan ze beter verbranden", zegt de boekhandelaar.

Het Groene Boekje was ooit een bestseller in Libië. Maar die populariteit had vermoedelijk meer te maken met de angst om betrapt te worden op het niet bezitten van een exemplaar, dan met bewondering voor Kadhafi's literaire talent.

Nu de strijders van de Nationale Overgangsraad de laatste bolwerken van Kadhafi hebben omsingeld, durven de Libiërs in Tripoli eindelijk hun mening te geven over de tweehonderd bladzijden van het Groene Boekje, dat als ondertitel "De oplossing voor de problemen van de democratie; de sociale basis voor de Derde Universele Theorie" heeft.

Democratie

Het Groene Boekje was een ramp voor Libië", zegt Abdul Majid, docent Engels in de hoofdstad. "Het heeft het land geleid naar zijn huidige rampzalige toestand. Ziekenhuizen, scholen en infrastructuur zijn in slechte conditie. En dat voor een land dat rijk is aan olie. Alles wat Kadhafi in het boekje schreef, was een grote leugen." Het Groene Boekje, dat in veel talen vertaald en verspreid is, leest meer als een verzameling gedachten dan als een coherent manifest.

Terwijl hij het kapitalisme en een vrije pers verwerpt, beweert Kadhafi dat liberale democratie in feite een leugen is, omdat echte democratie alleen bereikt kan worden door zijn ideeën letterlijk na te leven. Volkscomités, die direct door het volk gekozen worden, moeten een democratisch netwerk vormen, zegt Kadhafi in het boekje. In de praktijk was het echter Kadhafi zelf die de controle hield. Hij benoemde het kabinet en de ministers op de verschillende departementen.

"Kadhafi zag dat als de enige echte vorm van democratie. Zonder het Groene Boekje kon er geen democratie bestaan. Dus zijn alle regimes in de wereld die zich democratisch noemen, een leugen, volgens Kadhafi. Dat is absurd", zegt Majid.
"Het Groene Boekje is alleen theorie. Het werkte niet in Libië en zelfs Kadhafi gaf dat uiteindelijk toe. Hij zei dat het in een ander land misschien gewerkt zou hebben en daarbij verwees hij specifiek naar Zwitserland. Maar het zou nergens gewerkt hebben, het is gewoon niet toepasbaar."

Bron: IPS

Beeld: YouTube

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties