Kamercommissie Justitie stelt gerechtelijke hervorming niét uit News
Kamercommissie Justitie stelt gerechtelijke hervorming niét uit
News

Kamercommissie Justitie stelt gerechtelijke hervorming niét uit

De Kamercommissie Justitie keurde zopas in een erg bitsige sfeer in eerste lezing de overgangsmaatregelen voor de nieuwe gerechtelijke hervorming goed. De hervorming gaat van start op 1 april en wordt niét uitgesteld. N-VA, Groen en VB waren tegen.

Door de gerechtelijke hervorming wordt het aantal gerechtelijke arrondissementen herleid van 27 naar 12. In principe is dat één arrondissement per provincie. Tegelijkertijd worden de rechters mobieler en zullen ze zelf hun centjes kunnen beheren. De hervorming start op 1 april, maar de magistratuur wilde haar uitstellen omdat alle korpschefs niet benoemd raken tegen 1 april. In 48 gevallen geraakt men niet tijdig klaar.

Van Cauter

Carina Van Cauter (Open Vld; foto) had een wetsvoorstel ingediend om overgangsmaatregelen uit te werken. Dat stond normaal gezien niet op de agenda van de Kamercommissie Justitie, maar na een bitsig debat besloot de meerderheid om het toch op de agenda te zetten. Onmiddellijk daarna wees de meerderheid een verzoek om een advies bij de Raad van State te vragen af. Christian Brotcorne (cdH), die gisteren ook voorgesteld had om zo'n advies te vragen, onthield zich. Marie-Christine Marghem (MR) , die gisteren eveneens zo'n advies wilde, bleef strategisch afwezig.

Turtelboom

Daarna legde minister Turtelboom uit waarom het géén goed idee was om de hervorming uit te stellen naar 1 september.

"De gerechtelijke hervorming uitstellen tot 1 september zou een grote vergissing zij", zo zegde de minister. "De nieuwe provinciale korpschefs moeten dan in het gerechtelijk jaar hun nieuw reglement maken, het nieuwe directiecomité voorbereiden en de installatie van familie- en tuchtrechtbanken voorbereiden. Het is veel beter om ze op 1 april te benoemen en voor de plaatsen waar dat niet lukt, interim-korpschefs aan te stellen. Einde mei zal iedereen benoemd zijn en dan hebben de nieuwe korpschefs juni en de vakantieperiode van juli en augustus om alles goed voor te bereiden, zodat alles in orde is op 1 september. We zullen in totaal 48 interimkorpschefs moeten benoemen voor een periode van twee maanden, meer niet."

Volgens de minister zou een uitstel tot 1 september ook nog om een andere reden fout zijn. "De nieuwe beheersorganen, het college van de parketten en het college van de zetel, kunnen niet benoemd worden bij gebrek aan korpschefs. Ook de steundienst van deze colleges kunnen dan niet worden samengesteld, want de colleges moeten dat doen. Als we niet uitstellen kan dat collega al vanaf juni beginnen werken."

Ongrondwettig?

De Hoge Raad voor Justitie had gesuggereerd dat de benoeming van de interimkorpschefs ongrondwettig was omdat de HRJ zelf hierbij niet betrokken was. Néé, zegde Turtelboom. "Het gaat om waarnemende korpschefs en daarin komt de HRJ nooit zelf tussen". Het Voorlopig College van de Zetel, dat alle rechtsprekende rechters vertegenwoordigt, had voorgesteld om telkens de oudste rechters als interim-korpschefs te benoemen. Néé, zegde Turtelboom. "Het kan zijn dat die kandidaat zijn om definitief korpschef te worden en dan geeft zo'n interimfunctie hen een extra voordeel. De interim-korpschefs moeten magistraten zijn die geen kandidaat zijn voor de functie van korpschef.

De Kamercommissie Justitie keurde de artikelen uit het voorstel-Van Cauter meerderheid tegen oppositie in eerste lezing goed. Volgende week stemt men nog eens over het geheel.

JDW

Foto Photo News

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties