KBVB, Pro League en Voetbal Vlaanderen pakken uit met 'choquerende' campagne: "Dit is écht nodig!" News
KBVB, Pro League en Voetbal Vlaanderen pakken uit met 'choquerende' campagne: "Dit is écht nodig!"
News

KBVB, Pro League en Voetbal Vlaanderen pakken uit met 'choquerende' campagne: "Dit is écht nodig!"

De Koninklijke Voetbalbond (KBVB), de Pro League, Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger ACFF pakken uit met een opmerkelijke campagne en bijhorende video. In het filmpje is te zien hoe een jonge voetballer een racistisch woord op zijn gezicht krijgt getatoeëerd. Heftig, maar echt wel nodig, zeggen de initiatiefnemers.

In de video is te zien hoe de jongen het woord ‘makak’ op in zijn aangezicht getatoeëerd krijgt. “De tattoo uit de clip symboliseert perfect hoe iemand voor de rest van zijn of haar leven getekend kan worden door discriminatie,” zegt Samia Ahrouch, inclusiemanager van de KBVB, aan nieuwsblad.be. Hoewel de jongen een acteur is, is een en ander gebaseerd op een recent geval waarbij een achtjarig spelertje allerlei racistische woorden naar het hoofd geslingerd kreeg.

(lees verder onder de video)

“Sommigen zullen deze campagne misschien choquerend vinden, omdat we het woord ‘makak’ echt tonen,” zegt Michael Schockaert, marketingmanager van de KBVB, aan nieuwsblad.be. Maar Schockaert zegt dat het veel erger is dat deze woorden wekelijks écht te horen zijn aan rand van een voetbalveld. In 2022 waren er 590 meldingen van discriminatie op en langs de Belgische velden, tegenover 237 in 2021.

Niet alles wordt gemeld

Op nieuwsblad.be komt ook scheidsrechter Nathalie aan het woord. Zij is ook te zien in de campagne, waarbij het woord ‘kutwijf’ in haar hals is getatoeëerd. Ze zegt dat ze niet elk incident waarmee ze geconfronteerd wordt doorgeeft. Het werkelijk aantal incidenten zal dus waarschijnlijk nog een pak hoger liggen dan de 590 waarvan hierboven sprake. “Als ze ‘ga met uw Barbies spelen’ naar mij roepen, zal ik ingrijpen of er een melding van maken,” zegt Nathalie. “Maar een opmerking als ‘amai, gij fluit goed voor een vrouw laat ik passeren, omdat ik ervan uitga dat ze niet slecht bedoeld is. Al is het eigenlijk ook een vorm van seksisme.”

"Mensen een spiegel voorhouden"

De initiatiefnemers van deze opmerkelijke campagne willen vooral de mensen een spiegel voorhouden. “Pas door elk voorval te melden, massaal te veroordelen en daarna gericht aan te pakken, kunnen we discriminatie in de Belgische voetbalwereld een halt toeroepen,” zegt Samia Ahrouch. Uit onderzoek van de KBVB en de KU Leuven bleek dat 37 procent van de jeugdvoetballers de afgelopen twee jaar het slachtoffer van discriminatie werd. Bij meisjes gaat het zelfs om de helft van alle jeugdspeelsters.

(Bron: nieuwsblad.be)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties