Kernenergie? News
Kernenergie?
News

Kernenergie?

Elio Di Rupo en de zes onderhandelaars bespreken vandaag het hoofdstuk Energie met als belangrijkste thema's die de kernuitstap en de zogenoemde nucleaire rente.

Inzake de kernuitstap kan er waarschijnlijk snel een akkoord gevonden worden. Nu Groen! en Ecolo - die mordicus de kerncentrales zo snel mogelijk wilden sluiten - niet meer mee onderhandelen, bestaat de hoop dat het gezonde verstand het haalt van de passie. Dat gezonde verstand dicteert immers dat een landje zoals België dat 54% van zijn elektriciteitsproductie uit de kernernergie haalt, niet zo maar, zonder bestaande alernatieven de kerncentrales mag sluiten. Duitsland haalde 23% van zijn elektriciteit uit kernenergie en haalde reeds 2 keer zo veel energie uit hernieuwbare energiebronnen dan België, toen het vorig jaar besliste om in de naweeën van Fukushima alle kerncentrales te sluiten.

Het Duitse alternatief was enerzijds terug meer inzetten op de zwaar koolstofdioxide uitstotende en dus vervuilende bruinkoolcentrales en op buitenlandse, in casu Europese energiesteun. Naast de vermelde vervuiling is de weerbots nu dat Duitsland van een elektriciteit-exporterende natie een importerende natie werd. Daarnaast blijft het Duitse energiebedrijf RWE wel nog steeds goedkope kernenergie leveren, alleen dan vanuit Nederland nadat RWE aandeelhouder werd van de kerncentrale in Borssele. Politiek kan de uitstap uit de kernenergie dan mooi klinken, in werkelijkheid kost het enerzijds de modale Duitser veel geld en kan anderzijds het bedrijfsleven hypocriet verder winsten maken in het buitenland.

Ook voor België dreigt zulk een scenario. Een uitstap uit de kernenergie maakt dit landje nog meer een economische kolonie van Frankrijk. België is nu al een importeur van energie en met de sluiting van de kerncentrales zou de bevoorradingszekerheid ernstig in het gevaar komen. Er zijn de komende 5 à 15 jaar, dus op korte en middellange termijn niet genoeg reeds werkzame alternatieven.

Bovendien zal niemand in Europa genoeg aan België kunnen leveren op piekmomenten. En zouden de omstandigheden dan toch goed zitten, dan zal bij een elektriciteitstekort voornamelijk een beroep gedaan worden op de zuiderburen die geen 54%, maar ... 75% van de elektriciteit opwekken uit kernenergie. En dan is Electrabel als onderdeel van GDF Suez nog zo verweven met de Franse energiesector dat de uitstap ook hier een politiek doekje voor het bloeden is dat de bedrijven amper treft, maar Jan Modaal wel.

Of deze wetenschap mee aan de onderhandelingstafel wordt genomen, zal de volgende uren en dagen blijken.

(EJ)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties