Koning Albert gaat op reis en hij neemt mee: centjes van ’t leger!

Koning Albert houdt van reizen. Zo trok hij er vorig jaar dertig keren op uit. Gratis en voor niks, want 229.565 euro werd betaald door het leger.Maar onze koning, die moet geregeld op missie en zo van die dingen, zo denk je nu misschien. Helemaal correct: één keer ging hij op staatsbezoek naar Duitsland. Ook […]

Koning Albert houdt van reizen. Zo trok hij er vorig jaar dertig keren op uit. Gratis en voor niks, want 229.565 euro werd betaald door het leger.
Maar onze koning, die moet geregeld op missie en zo van die dingen, zo denk je nu misschien. Helemaal correct: één keer ging hij op staatsbezoek naar Duitsland. Ook ging hij naar de trouwpartij van prins Albert en Charlene in Monaco.

En de andere 28 keren? Dat was privé. Hoe we dat allemaal weten? Kamerlid Theo Francken (N-VA) wilde weten hoe vaak de leden van de koninklijke familie een militair vliegtuig namen. Uit de informatie die Pieter De Crem, minister van Defensie, kwamen deze cijfers. Voorts bleek de koning de enige te zijn van de familie die beroep deed op een militair vliegtuig. Het meest ging de koning naar zijn buitenverblijf in het Franse Nice.

En zo’n vlucht naar Nice met een militair vliegtuig kost ongeveer 8.000 euro. Zo’n militair vliegtuig verbruikt dan ook een pak meer dan pakweg de Fiat 500 van koningin Paola.  Jan met de pet kan voor dat geld al vaak naar ginder vliegen: bij Brussels Airlines kost een ticketje ongeveer 180 euro.

Er zijn echter wel ‘verzachtende omstandigheden’: de koning mag alleen met een militair vliegtuig reizen, voor zijn veiligheid. Ook moet er steeds een vliegtuig klaar staan voor in geval hij dringend moet terugkeren naar België. (SL)

Reacties

wpDiscuz