Krachtige uitbarsting op de zon

Op de zon heeft zich een krachtige uitbarsting voorgedaan die mogelijk met een aardegerichte schokgolf is verbonden, zo heeft de gespecialiseerde Belgische website spaceweatherlive.com getweet en is bevestigd door het SIDC-onderzoekscentrum op het plateau van Ukkel. Het betrof een min of meer verrassende en langdurige uitbarsting van de klasse X1,6 (waarbij X tot de hoogste […]

Op de zon heeft zich een krachtige uitbarsting voorgedaan die mogelijk met een aardegerichte schokgolf is verbonden, zo heeft de gespecialiseerde Belgische website spaceweatherlive.com getweet en is bevestigd door het SIDC-onderzoekscentrum op het plateau van Ukkel. Het betrof een min of meer verrassende en langdurige uitbarsting van de klasse X1,6 (waarbij X tot de hoogste klasse van drie behoort). Ze deed zich voor in de actieve zonnevlek AR2158. Die is momenteel naar onze planeet gericht en zal waarschijnlijk een CME (“Coronal Mass Ejection”) naar ons sturen.

Volgens het gespecialiseerde Solar Influence Data Analysis Center (SIDC) in Ukkel piekte de uitbarsting om 19.45 uur Belgische tijd. Het internationaal gerenommeerde onderzoekscentrum zegt dat er “zeer waarschijnlijk” een CME mee gepaard gaat, waarbij er een “goede kans is dat die (plasmawolk) een aardegerichte component” heeft.

De gespecialiseerde Amerikaanse website spaceweather.com waarschuwt dat er mogelijk communicatiestoornissen op aarde kunnen ontstaan, in het bijzonder aan de daglichtzijde van onze planeet. Een eventuele plasmawolk zou ons binnen twee à drie dagen kunnen bereiken.

Reacties

wpDiscuz