Kris Peeters woont herdenkingsplechtigheid Nelson Mandela bij

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters zal maandag om 8 uur afreizen naar Zuid-Afrika om er de herdenkingsplechtigheid voor de overleden Nobelprijswinnaar voor de Vrede Nelson Mandela bij te wonen. Dat meldt het kabinet van de minister-president zondagavond. Peeters reist samen met koning Filip en premier Elio Di Rupo, die eerder al hun aanwezigheid bevestigden. Peeters […]

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters zal maandag om 8 uur afreizen naar Zuid-Afrika om er de herdenkingsplechtigheid voor de overleden Nobelprijswinnaar voor de Vrede Nelson Mandela bij te wonen. Dat meldt het kabinet van de minister-president zondagavond. Peeters reist samen met koning Filip en premier Elio Di Rupo, die eerder al hun aanwezigheid bevestigden.

Peeters wijst er in een persbericht op dat de banden tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika sinds het einde van de apartheid begin jaren negentig erg gegroeid zijn. “Kort na de verkiezing van de eerste democratische regering in 1994 startte Vlaanderen met het steunen van projecten om de armoede terug te dringen in Zuid-Afrika en de ontwikkeling van de samenleving te ondersteunen.

Stevige relaties

Ondertussen zijn veel contacten en uitwisselingen tussen universiteiten, middenveldorganisaties en de zakenwereld tot ontplooiing gekomen. Sinds het midden van de jaren negentig hebben Vlaanderen en Zuid-Afrika verschillende vormen van overleg en samenwerking opgezet.”

In 2011 bracht Peeters zelf een bezoek aan Zuid-Afrika, om er onder meer een bezoek te brengen aan Robbeneiland, waar Mandela jarenlang opgesloten zat, en om oud-aartsbisschop Desmond Tutu te ontmoeten. Frederik-Willem De Klerk, die samen met Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede ontving in 1993, was in november nog in Vlaanderen. Hij was uitgenodigd door de minister-president naar aanleiding van het vredessymposium dat georganiseerd werd voor de herdenking van honderd jaar Eerste Wereldoorlog.

Ceremonie

Eerder bevestigden al koning Filip, premier Elio Di Rupo en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders dat ze in Zuid-Afrika de herdenkingsceremonie voor Mandela zullen bijwonen. Mandela overleed donderdag op 95-jarige leeftijd.

Belga, archieffoto

Reacties

wpDiscuz