Lanjri: "21% plaatsen in asielcentra vrij door systeem van veilige landen" News
Lanjri: "21% plaatsen in asielcentra vrij door systeem van veilige landen"
News

Lanjri: "21% plaatsen in asielcentra vrij door systeem van veilige landen"

"Met een lijst van veilige landen zullen er een vijfde extra plaatsen in de opvangcentra vrij komen". Dat rekende het Antwerpse Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) uit. Zij diende in de Kamer een voorstel in om zo'n lijst mogelijk te maken.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken is sinds vanmorgen bezig met het debat over een nieuw wetsontwerp om het asielbeleid te verstrengen. De nieuwe meerderheid van socialisten, christendemocraten en liberalen zal het zeker goedkeuren, VB zal zeker tegen stemmen. De houding van N-VA is nog onduidelijk.

Een eerste deel van het ontwerp wil de instroom van asielzoekers beperken door een lijst van "veilige landen" in te voeren van waaruit asiel krijgen veel moeilijker wordt.

Waarom moet dat?

Nahima Lanjri (CD&V): "Omdat te veel mensen asiel aanvragen terwijl ze helemaal geen politieke vluchtelingen zijn, moet dit asielmisbruik worden beperkt. Want er is onvoldoende plaats in de opvangcentra en het heeft geen zin om plaatsen te laten bezetten door vreemdelingen die geen echte asielzoekers zijn".

Eerder al pleitten vooral N-VA en de liberale partijen voor zo'n lijst, maar recent sprak ook staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH) zich hiervoor uit.

Welke procedure voor asielzoekers uit veilige landen?

Lanjri: "Asielzoekers uit veilige landen krijgen een verkorte procedure van 15 dagen. De bewijslast wordt omgekeerd: de asielzoeker moet zelf bewijzen dat hij wordt vervolgd en er is eigenlijk geen echt beroep meer mogelijk. Wel kan de afgewezen asielzoeker nog in beroep gaan omdat de wet is geschonden, maar de zaak wordt niet meer opnieuw onderzocht. En het beroep schorst de beslissing ook niet, zoals bij andere asielzoekers het geval is".

Wie zijn die veilige landen?

Lanjri: "Dat zijn democratieën die de mensenrechten respecteren en die de asielzoekers niet zullen doorsturen naar landen waar hun leven gevaar loopt. Alle landen van de Europese Unie vallen daar nu al automatisch onder. Dit jaar waren er 138 asielaanvragen uit de EU (0,6% van alle aanvragen). De regering zal echter een bijkomende lijst met veilige landen opmaken op voorstel van de Commissaris-Generaal voor de Vluchtelingen en die lijst wordt minstens om het jaar herzien".

Wie staat op die lijst?

Lanjri: "Dat staat nog niet vast. Maar Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië en Armenië zullen er zeker bij zijn. Dat zou voor dit jaar tot nu toe 10,8 % van alle aanvragen betekenen. Maar hoogstwaarschijnlijk zullen ook Servië en Kosovo erbij komen. En dan wordt het percentage dat in de verkorte procedure komt 21,5%. Een op de vijf dus. En wellicht zullen er nog meer landen bijkomen".

Als dit voorstel wet wordt - en dat gebeurt mogelijk nog vanavond - komt er een vijfde meer plaats in de overvolle opvangcentra. Lanjri: "Het feit dat wij met veilige landen werken moet afschrikkend werken. We moeten deze wet snel stemmen, vooraleer er in de winter weer drama's gebeuren".

JDW

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties