Liefde tussen media en N-VA is nog niet verdwenen

De media liggen onder vuur na een aanval van Bart De Wever. Ettelijke krantenpagina’s en televisieprogramma’s zijn al gevuld met gepikeerde reacties.  Toch zijn er tekenen dat de bruggen tussen N-VA en de media toch niet helemaal verbrand zijn… Eerder deed N-VA-voorzitter Bart De Wever een flinke uithaal naar de media. Hij kaart de geloofwaardigheid […]

De media liggen onder vuur na een aanval van Bart De Wever. Ettelijke krantenpagina’s en televisieprogramma’s zijn al gevuld met gepikeerde reacties.  Toch zijn er tekenen dat de bruggen tussen N-VA en de media toch niet helemaal verbrand zijn…

Eerder deed N-VA-voorzitter Bart De Wever een flinke uithaal naar de media. Hij kaart de geloofwaardigheid van de media aan, die volgens hem tot onder het nulpunt is gezakt. “Geen hond gelooft de media nog”, liet hij via de website Apache.be optekenen.

Wat de kopman in die zaak vooral stoort is de flitsend snelle berichtgeving bij gewichtige dossiers als het vermeende seksueel misbruik van Jos Ghysen of de busramp. Opmerkelijk was ook de rechtstreekse verwijten naar politiek journalist Luc Van der Kelen, die wordt verweten dat hij resoluut de politieke kaart trekt.

Dat dit niet in goede aarde valt bij de journalisten ligt nogal voor de hand. Tot nu toe wilde de Vlaamse Vereniging voor Journalisten dan ook niet reageren: “Zijn bewoordingen zijn zodanig sloganesk dat het voorlopig weinig zin heeft om te reageren”, liet voorzitter Paul Deltour eerder weten via Knack.

Toch zijn er tekenen dat de Vlaamse journalisten terug toenadering zoeken. Voorzitter Pol Deltour: “We kunnen het zeker niet waarderen dat hij journalisten onterecht bij naam beledigt [zoals HLN-journalist Luc Van der Kelen, red.]. Dat gaat te ver. Dat heeft hij eigenlijk wel onhandig gespeeld, want er zijn inderdaad wel zinnige dingen te vertellen over mediakritiek.”

Deltour zegt dat zijn vereniging kritischer over zichzelf is, dan De Wever zegt: “Hij zegt dat niemand kritiek durft te geven. Dat beeld klopt niet. Het was inderdaad de laatste maanden wat stil maar er zijn de laatste jaren al een aantal boeken en een veelvoud aan debatten geweest over de media. Aan kritiek dus geen gebrek.” Ook aan de kern van De Wevers betoog – de media die met lichtsnelheid verhalen publiceren – heeft de VVJ naar eigen zeggen al gewerkt. “We zijn al lang bezig met de problemen rond de digitale versnelling”, luidt het.

In elk geval wil de journalistenvereniging niet alle bruggen opblazen tussen De Wever en haar leden. Zowel aan ons als aan verschillende andere media bevestigde de voorzitter dit nog: “Als Bart De Wever daar met ons een serieuze, grondige discussie over wil voeren, willen we dat wel doen.” (AN)

Reacties

wpDiscuz