Liégeois: "Kritiek van Crombez over fraudezaken onterecht" News
Liégeois: "Kritiek van Crombez over fraudezaken onterecht"
News

Liégeois: "Kritiek van Crombez over fraudezaken onterecht"

"De uitspraken van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a, foto links) kunnen niet door de beugel. Hij schiet op de pianist." Dat zegt de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois (foto rechts) in een mededeling. Hij vindt dat de politici zelf een grote verantwoordelijkheid dragen als fraudezaken mislopen.

Op 21 oktober 2013 sprak het Brusselse Hof van Beroep een reeks fraudeurs vrij. Daardoor liep de staat voor 75 miljoen aan ontdoken geld mis. Oorzaak was een procedurefout: twee Antwerpse speurders hadden, tegen de instructies van de onderzoekrechter in, een verdachte onder eed laten verhoren in Frankrijk. Dat druist volkomen in tegen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Een verdachte moet namelijk niet meehelpen aan zijn eigen veroordeling en als iemand onder eed wordt verhoord moet hij de waarheid spreken en daardoor kan hij zichzelf aan de galg praten. Gevolg: dit verhoor was nietig. Dat geldt ook voor al wat er rechtstreeks uit voortvloeit. Het Hof somde een reeks stukken op, die samen goed waren voor het hele dossier. Maar een motivering waarom ieder opgesomd stuk nietig was, was er niet, terwijl dat toch wel zou gemoeten hebben. In de nasleep van die zaak verklaarde Crombez dat "het probleem bij Justitie ligt en dat de rechtbanken het vertikken om uitspraken te doen".

Straaljager

"Een ongenucanceerd uitspraak, die bij de burger de indruk wekt dat aan fraudezaken niets wordt gedaan, terwijl het openbaar ministerie en de politiediensten hier hard in investeren, zeker in Antwerpen-Limburg", zo zegt Liégeois.

"Het is niet de fout van de magistraten dat gedurende jaren te weinig geïnvesteerd werd en dat wij geconfronteerd werden met een schaarste van middelen en een bedenkelijke wetgeving. Ik kan de topman van de anti-witwascel, Jean-Claude Delepière bijtreden wanneer hij zegt dat wij rondrijden met een 2 pk, terwijl de criminelen de planeet rondvliegen met een straaljager", zo gaat het verder.

Vergrijzing

Liégeois zegt dat de parketten-generaal meermaals de aandacht van de politie hebben gevestigd op de "destabiliserende gevolgen van de vergrijzing waarbij een zeer groot deel van de in fraudezaken gespecialiseerde politieambtenaren in enkele jaren tijd op pensioen gaan".

"Wij wezen herhaaldelijk op de totaal voorbijgestreefde strafprocedure en de wetgeving die de samenwerking tussen ficus en gerecht bijzonder bemoeilijkt; op de nood aan meer fiscale ambtenaren, fiscale substituten en gespecialiseerde fiscale rechters. Dat er nu schoorvoetend tegemoet wordt gekomen aan onze eisen is in een rechtsstaat niet meer dan normaal. De enige vraag is waarom het zolang moet duren", zo stelt hij nog.

"Mediatieke lynchpartij"

De Brusselse zaak toont voor Liégeois ook aan dat "onregelmatigheden zo snel mogelijk moeten worden hersteld voor ze uitgroeien tot procedurefouten die de zaak helemaal kelderen". De Antwerpse procureur-generaal is dan ook "verwonderd" dat hij zoveel kritiek kreeg toen hij in een fraudezaak (HSBC-zaak) optrad om procedurefouten tijdig te ondervangen. "Toen werd ikzelf door politici aangevallen en verdacht gemaakt en werd het parket-generaal door een mediatieke lynchpartij beschadigd. Deze zaak loopt trouwens in Antwerpen nu gewoon door."

Van Noppen

"De procedurefout die in het Brusselse dossier tot vrijspraak leidde is exact dezelfde als degene die jaren geleden ter sprake kwam in de zaak van de moord op de veearts Van Noppen. Die werd toen door de procureur-generaal tijdig hersteld waarna het proces een normaal verloop kende en tot een veroordeling voor het Hof van Assisen leidde. Het kan verkeren wanneer men op de verkeerde pianist schiet", aldus nog Liégeois.

JDW

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties