Meerderheid Amerikanen vindt Irak-oorlog een "vergissing" News
Meerderheid Amerikanen vindt Irak-oorlog een "vergissing"
News

Meerderheid Amerikanen vindt Irak-oorlog een "vergissing"

Een meerderheid van Amerikanen vindt de door de VS geleide invasie en bezetting van Irak een "vergissing". Dat blijkt uit een peiling van het instituut Gallup naar aanleiding van de tiende verjaardag, woensdag, van de Brits-Amerikaanse militaire inval in het Aziatische land.

Volgens die poll noemt 53 procent van de respondenten de Irak-oorlog een "vergissing", terwijl 42 procent de andere mening heeft.

De grootste interne tegenstand tegen de bezetting van Irak werd opgetekend in 2008, toen 63 procent van de Amerikanen het over een "vergissing" had. Op dat moment vielen nog herhaaldelijk doden onder de VS-militairen en "contractanten". Sinds de militaire terugtrekking haalt "Irak", ondanks het aanhoudende geweld, nog amper het nieuws in de Amerikaanse media.

Saddam Hoessein

De bezetting van Irak, officieel om het regime van Saddam Hoessein te beëindigen, kostte uiteindelijk een kleine 5.000 VS-soldaten het leven. Over het dodental onder de Irakezen lopen de cijfers ver uiteen: de meest conservatieve schatting heeft het over 134.000 Irakese burgerdoden en tienduizenden gedode militairen, andere cijfers spreken van bijna of meer dan een miljoen doden. Het vermaarde wetenschapstijdschrift The Lancet meldde in 2006 al ruim een half miljoen doden.

Eind 2011 trokken bijna alle Amerikaanse bezettingstroepen zich uit Irak terug, nadat president Obama de Irakezen niet overtuigd kreeg om in te stemmen met een SOFA-akkoord (Status of Forces agreement) dat de VS-troepen vrijstelling van alle rechtsvervolging garandeerde.

Massavernietigingswapens

Ondertussen pakte het BBC-programma 'Panorama' maandag uit met nieuwe bewijzen uit dat er misleiding in het spel was omtrent het vermeende bezit door Bagdad van massavernietingswapens (WMD's).

Dat het Irak van Saddam Hoessein WMD's bezat en een "draaischijf van internationaal terrorisme" was, waren officieel de topmotieven om het land binnen te vallen. Na de omverwerping van het regime zijn die wapens alvast niet gevonden.

Meer nog, volgens 'Panorama' kregen de Amerikaanse en de Britse geheime dienst, CIA en MI6, maanden voor de invasie via geheime kanalen van de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri en hoofd Tahir Habbush al-Tikriti van de Iraakse inlichtingendiensten te horen dat Bagdad geen actieve WMD's bezat. Dat gebeurde respectievelijk via de Parijse CIA-chef Bill Murray en via een officier van MI6 in Amman. De CIA lichtte ook MI6 in. Die informatie werd daarop niet onderzocht.

Voorts onthult de BBC dat de claim van toenmalig premier Tony Blair, dat Saddam op drie kwartier tijd chemische en biologische wapens kon activeren, op een "misverstand" berustte.

Belga Archieffoto's PhotoNews

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties