Meerderheid Vlamigen tegen supertrucks (maar ze komen toch) News
Meerderheid Vlamigen tegen supertrucks (maar ze komen toch)
News

Meerderheid Vlamigen tegen supertrucks (maar ze komen toch)

Goed 85 procent van de Vlamingen is gekant tegen de komst van de zogenaamde supertrucks op onze wegen, blijkt uit een onderzoek van Komimo, de koepel van duurzame mobiliteitsverenigingen en drie milieuverenigingen. De Standaard schrijft vandaag dat die supertrucks dit jaar nog op de Vlaamse wegen te zien kunnen zijn.

Volgens Miguel Vertriest van Komimo is dat proefproject slechts een eerste stap naar de algemene invoering van zogenaamde LZV's (Langere en Zwaardere Vrachtwagens). "Die algemene invoering is onaanvaardbaar, niet enkel voor de milieu- en mobiliteitsverenigingen, maar ook voor de bevolking", zegt Vertriest.

Die LZV's (ook ecocombi's genoemd) zijn vrachtwagens die 60 ton mogen wegen en 25,25 meter lang mogen zijn. Twee derde van de Vlamingen is ervan overtuigd dat die vrachtwagens slecht zijn voor de verkeersveiligheid, en iets minder dan een Vlaming op de drie vreest een impact op het milieu. Drie kwart vreest dat het wegdek zal lijden onder de LZV's.

Vraag wegtransport stijgt

In hun persbericht schrijven Komimo en de milieuverenigingen BBL, IEW en Greenpeace dat LZV's meer uitstoten dan gewone vrachtwagens. De lagere prijzen voor wegtransport zullen ook zorgen voor een grotere vraag naar wegtransport, en zo transport van goederen via spoor en binnenvaart verdringen.

Bij Febetra, de Belgische transportfederatie, ontkennen ze dat het gebruik van LZV's voor meer ongevallen zou zorgen. "In Nederland is al tien jaar een proefproject bezig, zonder impact op de verkeersveiligheid. Het is trouwens niet juist dat het transport via spoor of binnenvaart zal verminderen. Dat verbiedt het roefproject."

Archieffoto

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties