Meest stinkende plant ter wereld in bloei (video)

09/05/2011 - 13:27

Het is al 75 jaar geleden dat dit soort ''stinkplant'' in Zwitserland in bloei gestaan heeft. Bijna 20 jaar geleden heeft men de ''Titanwurz'' in de serres van de universitaire kruidentuin te Basel geplant en toevallig op moederdag is het eindelijk zo ver: Smelly Plant staat in bloei.

Er werden al meer dan 100 000 online bezoekers geteld en men verwacht 10 000 bezoekers die naar Basel zullen trekken om de bloem in al haar glorie te kunnen bekijken en ruiken. Wie minstens geen drie jaar wil wachten, kan naar Zwitserland gaan om daar de plant te bezoeken. Voor een online bezichtiging kan je hier terecht voor een live update vanuit Zwitserland.

De Amorphophallus titanum is de echte benaming (wat 'misvormde reuzenpenis' betekent) en wordt in Indonesië de "lijkenplant" (Corpse's Bride) genoemd en is afkomstig uit het regenwoud op Sumatra. De geur van "rottend en bedorven vlees en vis met een aroma combinatie van beschimmelde kaas" is eigen aan deze plant en zorgt voor de voortplanting ervan. Men weet niet op voorhand of er een bloem of blad uit de knol zal komen en na amper 72 uur verwelkt de bloem.

Na een rustpeiode van 3 jaar was het in maart 2011 eindelijk weer zover in de Nationale Plantentuin te Meise: de grootste knol ter wereld bloeide er voor een 3-tal dagen en lokte meer dan 8000 bezoekers. Nu is het opnieuw minstens 3 jaar en maximum 8 jaar wachten op een nieuwe bloeiperiode in Belgie. Er hebben tot nu toe maar 134 planten uit hun gewone habitat wereldwijd in bloei gestaan. De volgende die aan de beurt is, is waarschijnlijk 1 van 5 planten die in Ohio VS staat, die groeit al meer dan 10 jaar en men verwacht in mei dat ze volledig in bloei zal staan.

Facebook comments