militante onderzoekster K.U.L. ontslagen

Barbara Van Dyck, onderzoekster aan het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de K.U.L., is op staande voet ontslagen nadat ze vorige week heeft deelgenomen aan de actie van de Field Liberation Movement. Vorige zondag bestormde leden van de Field Liberation Movement een ggo (genetisch gemodificeerd organisme)aardappelveld. Hierbij werd onherroepelijke schade aangericht en het […]

Barbara Van Dyck, onderzoekster aan het Departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de K.U.L., is op staande voet ontslagen nadat ze vorige week heeft deelgenomen aan de actie van de Field Liberation Movement.

Vorige zondag bestormde leden van de Field Liberation Movement een ggo (genetisch gemodificeerd organisme)aardappelveld. Hierbij werd onherroepelijke schade aangericht en het onderzoek naar nieuwe aardappelsoorten meteen een jaar teruggezet. Dat aan deze actie eigen werknemers, hetzij van een ander departement, deelnamen, schoot bij de Leuvense universiteit duidelijk in het verkeerde keelgat. Voor Barbara betekent dit het einde van haar loopbaan aan de unief, haar twee collega’s mogen blijven.

“De betrokkene wordt ontslagen omdat er een onherroepelijke vertrouwensbreuk ontstaan is tussen de instelling en haar. Ze heeft deelgenomen aan de actie en was zelfs woordvoerster. Op televisie heeft ze tijdens de actie gesteld dat deze niet het einde was van de campagne. In het gesprek dat wij met haar hadden, heeft zij op geen enkele manier willen afstand nemen van het gewelddadig karakter van de actie. De twee andere onderzoekers hebben niet deelgenomen aan de actie en hadden wel degelijk hun vragen bij het gebruikte geweld” zegt de vicerector onderzoeksbeleid, Peter Marynen.

Marynen en andere Vlaamse rectoren zien de actie als een rechtstreekse aanval op de vrije meningsuiting en het recht op vrij onderzoe. Moraal van het verhaal: eigen mening hebben mag, maar verdedig ze niet te hard.

Reacties

wpDiscuz