Mogelijk eilanden in Noordzee tegen 'superstormen' News
Mogelijk eilanden in Noordzee tegen 'superstormen'
News

Mogelijk eilanden in Noordzee tegen 'superstormen'

Als er ooit nog zandeilanden in de Noordzee komen ter bescherming van de Vlaamse kustlijn, dan zullen er enkel komen ten oosten van Zeebrugge. Dat zei minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) dinsdag op de tweede editie van het congres 'SuperStormen' in de Blankenbergse Pier. Eilanden voor de westkust bieden volgens de minister geen meerwaarde.

Het idee van zandeilanden voor de kust stond duidelijk beschreven in het plan Vlaamse Baaien 2100 dat naar voor werd gebracht door de privésector. Minister Crevits beloofde het plan goed te bestuderen met het oog op synergieën.

Kosten-baten

"Mijn administratie heeft gezocht naar wat mogelijk is en wat een aanvulling kan zijn op ons huidige kustveiligheidsplan", aldus de minister dinsdag. Er werd vooral gekeken of zandeilanden voor de kust een optie zijn. Het resultaat van het onderzoek is gemengd. "Van de Franse kust tot bijna in Zeebrugge, de westkust dus, is dat geen optie. Die kant is al goed beschermd en de onderhoudskosten van eventuele zandeilanden wegen niet op tegenover de baten", aldus Crevits.

Er zijn twee zwakke schakels, met name Westende en Middelkerke. Daar kunnen zandmotoren een oplossing bieden. Zandmotoren zijn een soort platen met zand, die op een natuurlijke wijze zorgen voor het aanleggen van stranden; een reeds beproefde methode in Nederland.

Zandeilanden aan Zeebrugge

Zandeilanden zijn wel een optie ten oosten van Zeebrugge. Die zandeilanden zouden zelfs zodanig uitgestrekt zijn dat ze in Nederlandse wateren zouden moeten komen. "Er zijn al gesprekken met de Nederlandse administratie om wetenschappelijk onderzoek op te starten", aldus Crevits. "Ik bekijk dit wel enkel in het kader van kustveiligheid. Of er op gebouwd kan worden, of ruimte kan gemaakt worden voor recreatie, bekijk ik op dit moment niet."

De minister bracht ook nog een derde punt naar boven, namelijk de uitbreiding van de haven en de bescherming ervan. "Recht vooruit in zee bouwen is geen optie, want biedt te weinig bescherming", zegt Crevits. Er wordt gedacht om het havengebied ten westen van Zeebrugge uit te bouwen en eventueel in verbinding te brengen met een energieatol voor de kust van Blankenberge, waar ruimte is voorzien. "Blankenberge is vragende partij voor meer bescherming. We kunnen daar veel wensen, zoals het dieper maken van de geul voor de haven van Zeebrugge, samenbrengen en een win-winsituatie maken", aldus de minister.

Lange termijn

Het is absoluut nog niet zeker dat er eilanden komen, maar de minister wil graag op lange termijn denken en alle opties goed bestuderen. "Sowieso ligt het Marien Ruimtelijk Plan van minister van Noordzee Johan Vande Lanotte (sp.a) vast voor de komende zes jaar", besluit Crevits.

Belga Foto boven: JVDP Beeld onder: vtm

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties