"N-VA wil splitsen zonder het woord 'splitsing' te gebruiken" News
"N-VA wil splitsen zonder het woord 'splitsing' te gebruiken"
News

"N-VA wil splitsen zonder het woord 'splitsing' te gebruiken"

Vlaams parlementslid Peter Van Rompuy (CD&V) gelooft niet dat de N-VA het separatisme bij gebrek aan draagvlak voorlopig laat varen en enkel inzet op het confederalisme. Dat schrijft hij vrijdag op zijn website. Vlaams Belang besluit dan weer dat ze als enige onafhankelijkheidspartij overblijft.

In een interview met Metro erkent N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts dat er momenteel geen draagvlak bestaat voor een onafhankelijk Vlaanderen. De partij zet daarom in op het "confederalisme", een term die de partij op een congres rond de jaarwisseling concreet wil invullen.

Maar volgens Van Rompuy gebruiken de Vlaams-nationalisten de term "confederalisme" slechts om de splitsing van het land tot inzet te maken van de verkiezingen in 2014 "zonder het woord 'splitsing' te moeten gebruiken".

De CD&V'er besluit dat uit de uitspraken van voorzitter Bart De Wever van de jongste maanden. Die liet optekenen dat hij "nooit" zal onderhandelen over een zevende staatshervorming, maar enkel nog wil onderhandelen over welke bevoegdheden federaal kunnen blijven. Maar over dat laatste "geraakt men veelal niet verder dan defensie".

Bovendien, vervolgt Van Rompuy, spreekt De Wever ook van confederalisme "buiten de grondwet om". De N-VA-voorzitter merkte op dat ook het algemeen stemrecht zo tot stand kwam, maar laat na te melden dat alle veranderingen buiten de grondwet enkel gebeurden "bij unanimiteit, in beide taalgroepen", aldus de christendemocraat.

Borrelnootjes

"Voor N-VA is de inzet van de verkiezingen in 2014 dus de splitsing van de sociale zekerheid, de gehele fiscaliteit, de staatsschuld", besluit Van Rompuy. Het confederalisme van N-VA kan volgens hem dus "enkel geduid worden als een Vlaanderen dat zich eenzijdig onafhankelijk verklaart" en eventueel nadien nog wat "minimale bevoegdheden" wil delen. "Tegenover dit confederalisme verbleken zelfs de Vlaamse resoluties tot 'borrelnootjes'."

Van Rompuy ziet dan ook een fundamenteel verschil met CD&V, dat in 2014 vooreerst de nieuwe bevoegdheden uit de zesde staatshervorming wil invullen "om maximaal te beantwoorden aan de eigen socio-economische noden".

Boerenbedrog

Zijn partijgenoot Michel Doomst interpreteert de uitspraken van Weyts wat anders. In een kort bericht looft hij het "inzicht" van de N-VA dat er voor de splitsing van het land geen draagvlak bestaat. "Impliciet keuren ze daarmee het traject goed dat CD&V sinds het congres in Kortrijk bijna tien jaar geleden verkondigt en dat straks via de staatshervorming verder wordt uitgetekend", aldus Doomst, die de N-VA uitnodigt "de daad bij het evolutiewoord te voegen".

Vlaams Belang tot slot bestempelt het confederalisme van N-VA als "boerenbedrog". Maar de uitspraken van Weyts bieden tenminste duidelijkheid, luidt het. "Vlaams Belang is de enige onafhankelijkheidspartij." Voorzitter Gerolf Annemans ziet immers niets in het confederalisme. "Dat betekent niets anders dan kiezen voor een zoveelste staatshervorming en dus verder strompelen zonder eindoplossing", besluit hij.

Belga Archieffoto: Peter Van Rompuy

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties