Niet alleen bij PVV: "Ook hier worden journalisten geboycot door politici" News
Niet alleen bij PVV: "Ook hier worden journalisten geboycot door politici"
News

Niet alleen bij PVV: "Ook hier worden journalisten geboycot door politici"

Nederlandse politicus Geert Wilders en zijn partij PVV worden - alweer - zwaar aangevallen in de media, omdat hij hun "illegaal" boycot en censureert. De extremistische partij screent namelijk journalisten op hun privégegevens. Volgens de Vlaamse Vereniging voor Journalisten(VVJ) is België een topland in persconferenties, maar worden ook hier journalisten geboycot door politici.

Dat de Nederlandse Geert Wilders en zijn uitgesproken rechtse partij PVV geen vriendjes zijn met de pers, is geen nieuws. Politici en journalisten hebben wel vaker een haat-liefde relatie, maar extreme figuren als een mondige Wilders - dus ja, ook De Weverkeikoppen en typetjes Dewinter - krijgen meestal niet al te veel liefdevolle media-aandacht. Maar Wilders vindt ook daar zijn manier om te tonen wie de baas is. Zijn partij behandelt journalisten namelijk zoals ze terroristen aanpakt en doet een heuse wederaanslag op hun privacy.

Bij een persconferentie van de PVV worden alle journalisten grondig gescreend op privégegevens en hun burgerservicenummer (BSN). "Illegaal", zeggen deskundigen, en volgens ons ook niet echt in lijn met hun vrije visie die hun naam verkondigt: tot zover dus de Partij Voor de 'Vrijheid'... Maar hoe denken onze politici over vrijheid van meningsuiting en de pers, in "hét land der persconferenties"? Wie weet het beter dan de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ) en... een beetje wij zelf natuurlijk:

Een samenvatting van het interview met Pol Deltour van VVJ (want die was wel open...):

"opletten voor figuren als Wilders"

"We hebben een serieuze traditie van persconferenties, die als één van de weinige landen ook open en kritisch mogen zijn. Maar we moeten ook hier opletten voor figuren als Wilders en dat zo'n selectieve politiek geen 'common practice' wordt."

"verschil tussen een Wouter Beke en een Wilders"

"Het gebeurt bij ons namelijk ook wel. Telkens als politici vragen aan journalisten om hun aanwezigheid te bevestigen is dat eigenlijk om te screenen. Dan kijken ze welk vlees ze in de kuip hebben. Maar er is een verschil tussen een Wouter Beke, die enkel beroepsjournalisten te woord staat aan de hand van hun erkenningsnummer, en een Wilders, die daar heel ver in gaat en als politieke partij helemaal niet goed bezig is."

"Screenen moet tot op bepaald punt kunnen, maar niet als 'à la tête de client'-politiek"

"Screenen van journalisten moet tot op een bepaald punt kunnen. Bijvoorbeeld als er niet genoeg plaats is of enkel bepaalde media relevant zijn. Bij de grote zaak Ronald Janssens, moet je bijvoorbeeld wel selecteren. Maar dat is niet om mensen buiten te houden, wat wel de bedoeling is van Wilders. Wij zijn tegen dat principe van 'à la tête de client'."

"Politici vinden altijd wel een manier om de pers te beïnvloeden: Wouter Beke nog oké, Bart De Wever fout bezig"

"Bovendien riskeert Wilders er inderdaad mee in de onwettigheid te komen. Wij hebben niet echt een specifieke wet die het heel duidelijk verbiedt, maar ook in België vinden politici altijd wel een manier om de pers te beïnvloeden. De één al fouter dan de ander."

"Kun je Wouter Beke of Caroline Gennez kwalijk nemen dat ze eens een exclusief interview geven aan P-magazine bijvoorbeeld? Nee, maar als het censuur of boycotten wordt, zoals partijen als N-VA en Vlaams Belang wel al deden, vinden we dat niet kunnen."

"Bart De Wever botst vaak met journalisten en verbant die op zijn manier"

"Als je een persconferentie van een Di Rupo ziet, loopt dat heel goed. Maar bij N-VA en Vlaams Belang moeten we ook maar eens beseffen dat ze niet altijd goed bezig zijn. Pas op, ik moet weer mijn woorden wikken en wegen, Maar ze staan hier gekend voor hun gecrespeerde houding tegenover de pers. Jah, dat is waarschijnlijk een 'calimero-effect'. Ze voelen zich klein en dan geven ze toch eens van die gecrespeerde reacties. Bart De Wever botst wel vaker met journalisten en verbant die dan ook op zijn manier. Zijn aanvaring met Dirk Van den Boghaert van VTM was bijvoorbeeld een heel persoonlijk incident."

"Vlaams Belang selecteert wie hun goedgezind is en wie te kritisch"

"Ook Filip Dewinter werkte vaak informeel met heel strakke lijsten voor een persconferentie van zijn partij VB. Ze kijken wie hun goedgezind is en wie te kritisch. Iedereen was welkom, maar De Morgen mocht niet binnen."

"Als N-VA nu eerst heel haar exposé geeft en daarna zegt "er is geen ruimte voor vragen", kun je dat ook geen persconferentie noemen. Dat is ook de media beïnvloeden hé." (IV)

Ooit vechtten Bart De Wever en Filip Dewinter nog face to face om de beste media-aandacht van VRT-kijkend Vlaanderen. Meestal krijgen journalisten er niet veel tussen:

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties