Nieuwe poging voor hereniging van Cyprus

Na een blokkering van twee jaar, zijn de gesprekken over een hervereniging van Cyprus dinsdag weer opgenomen. Het overleg begon dinsdag rond 10.30 uur onder koepel van de Verenigde Naties in de VN-gebouwen van de oude luchthaven van Nicosia. Dat deelden de Verenigde Naties maandag mee. Aan de onderhandelingstafel zitten de president van de Republiek […]

Na een blokkering van twee jaar, zijn de gesprekken over een hervereniging van Cyprus dinsdag weer opgenomen. Het overleg begon dinsdag rond 10.30 uur onder koepel van de Verenigde Naties in de VN-gebouwen van de oude luchthaven van Nicosia. Dat deelden de Verenigde Naties maandag mee.

Aan de onderhandelingstafel zitten de president van de Republiek Cyprus, Nikos Anastasiades, en de president van Turkse Republiek Noord-Cyprus, Dervis Eroglu. De VN zijn vertegenwoordigd door speciaal gezant Lisa Buttenheim.

Cyprus is sinds een Turkse militaire interventie in 1974 in tweeën verdeeld. In het noorden bevindt zich de enkel door Turkije erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus. De Republiek Cyprus, die het zuidelijk deel van het eiland controleert, is sinds 2004 lid van de EU.

VN

Centraal probleem vormen de verschillende meningen over de toekomstige staatsvorm. De Griekse Cyprioten streven een federatie met twee staten en een sterke centrale regering na. De Turkse Cyprioten willen daarentegen een losse confederatie.

Met de hulp van de Verenigde Naties werd maandenlang een document voorbereid, waarin een blauwdruk voor een mogelijke oplossing te vinden is. Op Cyprus zou een federatie uit twee deelstaten ontstaan, waardoor een eenzijdige afsplitsing onmogelijk is. Welke bevoegdheden de federale regering en de deelstaten zouden krijgen, moet tijdens de onderhandelingen afgesproken worden.

Belga

Reacties

wpDiscuz