Nucleaire aanslag kwestie van tijd?

08/11/2010 - 11:04

Uit een undercover operatie van Georgische speurders blijkt de kans dat terroristen over hoogverrijkt uranium, geschikt voor het maken van een atoombom, kunnen beschikken, groter dan ooit. Na diefstal in Russische kerncentrales of het Russisch nucleair arsenaal wordt het onder andere op de zwarte markt in Georgië verhandeld.
De speurders hadden zich voorgedaan als een Islamitische groepering, waarna ze een ontmoeting hadden met een 63-jarige melkboer en een 59-jarige professor natuurkunde. De twee hadden een methode gevonden om het uranium tot bij de kopers te krijgen met de hulp van een officier op een legerbasis. Deze laatste hoefde één hangslot door te knippen om aan de voorraad te geraken. Hierna werd het via een smokkelroute langs Armenië naar Georgië gesmokkeld. Aan deze grens hebben de Amerikanen stralingssensors gesponsord, maar deze merkten niets op.

De truk was heel simpel: de smokkelaars gebruikten een met lood afgewerkt sigarettendoosje, dat voldoende straling kon tegenhouden om ongemerkt te passeren.

Op de nucleaire top in Washington waarschuwde de Georgische president Mikheil Saakashvili de andere staatshoofden over het risico. Men besliste om de zaak geheim te houden.

Er zijn de afgelopen jaren meerdere incidenten geweest waarbij de verkoop van hoogverrijkt uranium aan het licht kwam, maar men heeft geen idee hoeveel keren het niet werd opgemerkt. Bovendien werd het radioactief goedje niet vermist, wat wijst op een totaal gebrek aan controle.

Het is ook moeilijk om een goede samenwerking op poten te zetten om het probleem aan te pakken door de jarenlange spanning die er heerst tussen Rusland en Georgië. Eén van de kopstukken van de smokkel werd al na 2 jaar vrijgelaten door de Russen.

Volgens de Georgische speurders bewaken de Russen hun aardappelen beter dan het uranium. Eigenlijk logisch, want aardappelen zijn perfect bruikbaar voor het stoken van wodka. Hoe zou je zelf zijn? (KA)

Facebook comments