Officiële transparantiewaakhond haalt zwaar uit naar Marghem over Tihange-contract News
Officiële transparantiewaakhond haalt zwaar uit naar Marghem over Tihange-contract
News

Officiële transparantiewaakhond haalt zwaar uit naar Marghem over Tihange-contract

In tijden waarin wordt onderhandeld over het langer openhouden van de kerncentrales Doel 1 en 2 blijft minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) halsstarrig weigeren om een officiële transparantiewaakhond te laten oordelen over de openbaarheid van het contract over Tihange, dat mogelijk publiek dient te zijn. De beroepscommissie verklaart dat ze haar werk niet kan doen en ziet politieke motieven. Ook brengt Marghem met de aanhoudende weigering "het Belgisch systeem op het Europese en internationale vlak in diskrediet". In december kreeg minister Marghem de journalistieke vraag om een kopie vrij te geven van de afspraken die de vorige regering maakte met uitbater Electrabel over de levensduurverlenging van kerncentrale Tihange 1. De informatie, waar zelfs het parlement maar beperkte toegang toe kreeg, is mogelijk relevant voor de lopende discussie over de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2 en kernenergie in het algemeen.

Minister Marghem noemde het document steeds vertrouwelijk, maar weigert dat in concreto te motiveren of ook een afweging te maken tegenover het algemeen belang. Een beroepsprocedure bij de federale Beroepscommissie, die de openbaarmaking kan bevelen of uitvoeren, bracht voorlopig geen duidelijkheid, omdat de commissie - om te oordelen of Marghem niet te ver gaat - het document zelf al maandenlang niet krijgt van de minister.

De commissie heeft in haar recentste beslissing, van afgelopen maandag, gesteld "dat de minister - omwille van de politieke gevoeligheid van het dossier - niet bereid is om het gevraagde document aan de commissie te bezorgen, noch de commissie de mogelijkheid te geven om het document ter plaatse te komen inzien".

Volgens de commissie moet de minister er rekening mee houden dat "in casu het publiek belang dat gediend is met de openbaarmaking niet kan worden ontkend, zeker niet in het licht van de parlementaire vragen en de debatten in het parlement over de verlenging van de kerncentrales".

Verder strookt het gedrag van de minister niet met het internationaal recht. De federale wet over toegang tot milieu-informatie is een omzetting van een Europese richtlijn en het verdrag van Aarhus, zodat "de uitvoering van de verplichtingen zich aan België opdringt". De commissie betreurt dat de minister geen toegang verleent. "Hierdoor verhindert ze de goede werking van de Commissie en brengt ze het Belgische systeem op het Europese en internationale vlak in diskrediet."

Foto: Belga - archiefbeeld

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties