Open brief doorprikt imago van Patrick Janssens (sp.a)

Hoe is het nog met mijnheer Patrick Janssens, ex-burgemeester van Antwerpen? Goed, zo blijkt. Helemaal tot rust gekomen. Pure zen, relax en ontspannen. Kortom, chillen maar. En da’s best opmerkelijk voor een Vlaams Parlementslid dat momenteel aan het doctoreren is én nog eens lesgeeft erbovenop… Geef deze man een standbeeld. Zonder sjerp dan wel, maar […]

Hoe is het nog met mijnheer Patrick Janssens, ex-burgemeester van Antwerpen? Goed, zo blijkt. Helemaal tot rust gekomen. Pure zen, relax en ontspannen. Kortom, chillen maar. En da’s best opmerkelijk voor een Vlaams Parlementslid dat momenteel aan het doctoreren is én nog eens lesgeeft erbovenop…

Geef deze man een standbeeld. Zonder sjerp dan wel, maar alleszins met een brede glimlach. Want Patrick Janssens (sp.a) voelt zich de laatste tijd erg goed in zijn vel. Helemaal relaxed en ontspannen. Hoe kan het ook anders “na drie maanden rust”, redeneert de (af)gewezen burgemeester van Antwerpen. En toen hij die magische woorden sprak, ging kijkend Vlaanderen toch even gezamenlijk aan het slikken.

Excuseer? Drie maanden rust? Vergissen wij ons nu door te denken dat Janssens nog steeds Vlaams Parlementslid is, nog zeker tot de verkiezingen van 2014? Nee, wij vergissen ons helemaal niet. Met andere woorden: werken voor het Vlaams parlement is gelijk aan chillen. Okee dan. Solliciteren, iemand?

Maar het wordt nóg beter. Want ondertussen is mijnheer Janssens ook aan het doctoreren – best wel vrij tijdrovend en intensief werkje – én gaat ie nu ook nog eens lesgeven. Even tussen de soep en de patatten – euh, excuseer de ontspanning – door dus. Tja, het is een bedenking die ook ene Adriano Vandersypen maakte. Op facebook in briefvorm ter attentie van de goeie man.

“Geachte heer Janssens,

Via de pers konden we al vernemen dat u gaat doctoreren aan de London School of Economics.

In Terzake (18 april 2013) kwam u dat even toelichten. Toen de interviewster zei dat u er uitgerust uitzag, zei u dat dit normaal was, “na drie maanden rust”…! Toen dacht ik al, tiens… die man is toch ook nog Vlaams Parlementslid…?

U vertelde dat, behalve werken aan uw doctoraat, u ook nog ging lesgeven.

Dus, ofwel onderschat u het lesgeven, ofwel denkt u dat een doctoraat schrijven een fluitje van een cent is, maar ik geloof geen van beide.

Wel denk ik dat, indien de ‘job’ van Vlaams Parlementslid zo gemakkelijk te combineren is met zowat alles, dan kan dat toch niet zo zwaar zijn…? En dan vraag ik me meteen ook af waarom parlementsleden zoveel verdienen. Als je dat mandaat kan bestempelen als ‘rust’, dan moet die werkdruk wel nogal meevallen, toch?

De interviewster stelde zich er (weliswaar heel voorzichtig) ook vragen bij dat u samen met uw academische plannen, ook nog uw zitje in het Vlaams Parlement wou behouden.

U reageerde daar nogal arrogant op door te stellen “als iemand daar een probleem mee heeft, dan moeten ze het maar Twitteren”….

Wel, mijnheer Janssens, ik hèb daar een probleem mee, en samen met mij velen, vermoed ik. Of wat had u gedacht?

U voegde er fijntjes aan toe dat er nog parlementsleden zijn die lesgeven.

Mag ik u dan ook vragen mij enkele namen mede te delen van parlementsleden die in het buitenland gaan doctoreren, intussen ook lesgeven en bovendien een mooie wedde van parlementslid blijven krijgen?

Ik veronderstel dat wij, het volk, kiesvee, twitteraars, belastingbetalers, of hoe u ons ook wilt noemen, er toch wel recht op hebben dat te weten? Niet iedereen heeft de mogelijkheid opnieuw te gaan studeren of bijscholen en daarvoor ‘verlof met behoud van wedde’ te krijgen…

Ik weet wel dat wie kritiek geeft op dergelijke zaken, snel verweten wordt verzuurd te zijn, of afgunstig, maar zelf zie ik dat zo niet.

Het zou, zeker in deze tijden, mogen verwacht worden van politici (en alle machtshebbers) enige bescheidenheid aan de dag te leggen, maar vooral: beseffen dat wat wettelijk is, niet altijd wenselijk is…

Hoe zou u nu willen dat de burgers van dit land nog respect opbrengen voor politici en hen niet bestempelt als schaamteloze poenpakkers? Want dat, mijnheer Janssens, is precies de indruk die u hiermee bevestigt.

Ik hoop hierop een reactie te mogen verwachten.

Met vriendelijke groeten”

Vrij terechte opmerking, als u het ons vraagt. En inderdaad, bovenstaande attente jongeman heeft Patricks uitspraken goed gevolgd in Ter Zake. U misschien ook, maar voor de zekerheid hebben we de bewuste passages er uitgeknipt. De volledige aflevering kan u hier herbekijken. Uw mening hierover kan u overigens hieronder kwijt, maar dat wist u wellicht al. (KDN)

Reacties

wpDiscuz