Opnieuw oplichters aan het werk als Microsoft medewerkers

Als je plots telefoon krijgt van een zogenaamde medewerker van Microsoft, wees dan extra op je hoede. Wij waarschuwen je en leggen uit wat wel en niet kan! Het was reeds een plaag enkele maanden geleden en nu is een nieuwe bende oplichters aan de gang. De fraudeurs bellen in het Engels en geven zich […]

Als je plots telefoon krijgt van een zogenaamde medewerker van Microsoft, wees dan extra op je hoede. Wij waarschuwen je en leggen uit wat wel en niet kan!

Het was reeds een plaag enkele maanden geleden en nu is een nieuwe bende oplichters aan de gang. De fraudeurs bellen in het Engels en geven zich uit voor een medewerker van computergigant Microsoft. Ze bellen hun slachtoffers op met de smoes dat ze doorgekregen hebben dat er problemen zijn met hun computer. Zo vragen ze soms de laatste windows-updates terug te zetten of ze maken je wijs dat je computer besmet is met een virus en bieden je hun diensten aan.

De oplichters proberen echter persoonlijke gegevens los te krijgen en je naar een bepaalde site van hen te laten surfen. Na een bezoek aan die website kunnen ze dan vanop afstand je computer overnemen. Dan komt de aap uit de mouw en vragen ze om te betalen voor zogenaamd bewezen diensten. Doe je dit niet, blokkeren ze de computer. Doordat ze bovendien toegang hadden tot je computer hebben ze er kwaadaardige programma’s kunnen opzetten waardoor je nadien nog bespioneerd en mogelijk ook gechanteerd wordt.

Zowel Microsoft als de Federale Politie vragen met aandrang om niet te reageren op zulke telefoontjes. Ook de Federal Computer Crime Unit beklemtoont dat je best gewoon inhaakt en nooit geheime codes of vertrouwelijke informatie mag doorgeven. Heb je toch toegang verleend tot je computer moet je als de bliksem al je paswoorden veranderen, een volledige scan door een officiële virusscanner laten maken of zelfs je computer helemaal opnieuw laten installeren.

Meer informatie over het gekende fenomeen en enkele veiligheidstips vind je hier. Het bericht verspreiden kan zeker geen kwaad, zodat iedereen hiervan op de hoogte is en deze fraudeurs geen kans meer hebben. Een gewaarschuwd man is er twee waard! (TV)

Reacties

wpDiscuz