Opsluiting in gesloten centrum weegt sterk op geestelijke gezondheid News
Opsluiting in gesloten centrum weegt sterk op geestelijke gezondheid
News

Opsluiting in gesloten centrum weegt sterk op geestelijke gezondheid

Het opsluiten van illegale migranten en asielzoekers in gesloten centra leidt tot een forse achteruitgang van hun geestelijk gezondheid. Dat staat in een rapport van de Jesuit Refugee Service (JRS), die de invloed van het detentiebeleid op het leven van opgesloten mensen onderzoekt. Voor het rapport werden 64 interviews afgenomen in drie Belgische centra: 127, 127bis (foto) en het centrum van Brugge.

"Opsluiting is geen onschuldige maatregel", legt Christophe Renders, directeur van JRS-Belgium uit. "Het heeft namelijk een aantal onvermijdelijke gevolgen: je levensproject wordt onderbroken, je hebt het gevoel van je rechten te zijn beroofd en je verliest de persoonlijke autonomie."

"Tegenwoordig wordt de opsluiting van vreemdelingen echter gebanaliseerd. Opsluiting lijkt een normaal middel te zijn geworden om migratiestromen te beheren. Dit is zorgwekkend", staat in het rapport. Volgens JRS moet de administratieve opsluiting van vreemdelingen een uitzondering blijven. De maatregel moet zo veel mogelijk worden vermeden, en voor asielzoekers zelfs verboden worden.

De organisatie stelt daarnaast voor dat er in de gesloten centra een levensregime wordt ontwikkeld met meer eerbied voor het privéleven van de opgesloten mensen. Ook wordt aanbevolen om stigmatiserende gebruiken, zoals het gebruik van handboeien, te vermijden.

JRS begeleidt en verdedigt in tien Europese landen asielzoekers en migranten die administratief worden vastgehouden.

Beeld: Photonews

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties