Paus Franciscus zet conservatieve Amerikaanse kardinaal opzij

Paus Franciscus heeft in de invloedrijke Congregatie voor de Bisschoppen een conservatieve Amerikaanse kardinaal vervangen door een andere Amerikaan die minder gelinkt is aan “culturele oorlogen” in het Vaticaan. Dit heeft het CBS News gemeld. De Argentijnse paus stuurde Raymond L. Burke heen, een kardinaal die prominent tegen abortus en het homohuwelijk is. Zijn vervanger […]

Paus Franciscus heeft in de invloedrijke Congregatie voor de Bisschoppen een conservatieve Amerikaanse kardinaal vervangen door een andere Amerikaan die minder gelinkt is aan “culturele oorlogen” in het Vaticaan. Dit heeft het CBS News gemeld.

De Argentijnse paus stuurde Raymond L. Burke heen, een kardinaal die prominent tegen abortus en het homohuwelijk is. Zijn vervanger is kardinaal Donald Wuerl van Washington, door CBS omschreven als “ideologisch gematigd”, met een diepgaande kennis van het Vaticaan maar ook met pastorale ervaring.

Vasthouden aan ideeën

Burke arriveerde in 2008 in het Vaticaan na aartsbisschop van St. Louis te zijn geweest. Bij vele conservatieve katholieken in de VS staat hij in de gunst door vast te houden aan kerkelijke rituelen en tradities die de voorganger van Franciscus, Benedictus XVI, in het hart droeg. De kardinaal blijft wel prefect van de kerkelijke rechtbank van de Apostolische Signatuur.

Belga, archieffoto AFP

Reacties

wpDiscuz