Picqué: "Brussels gewest moet criminaliteit stevig aanpakken" News
Picqué: "Brussels gewest moet criminaliteit stevig aanpakken"
News

Picqué: "Brussels gewest moet criminaliteit stevig aanpakken"

Picqué, Brussels minister-president, komt met een voorstel om de criminaliteit in onze hoofdstad bij de kraag te pakken. "Crimineel goed idee", vinden wij. Zeker nu het debat over criminaliteit in Brussel weer in alle woede tekeer gaat. Picqué wil de zware taak nu doorschuiven naar het gewest. Zij zijn volgens hem beter bevoegd dan de politie van de Brusselse gemeenten.

De hevige discussie over de Brusselse criminaliteit laaide weer maar eens op, toen vorige week de veiligheidsproblemen in Molenbeek uit de doeken werden gedaan. Die bleek, tot iedereens verbazing, gedaald te zijn. De randgemeente wordt echter gezien als de ghetto van Brussel, waar moderne vrouwen hoeren worden genoemd en Marrokanen de boel onveilig maken. De studie werd dus fel betwist door de mensen die in de praktijk staan. Maar het vuur werd pas echt aangestoken toen vorige week in de binnenstad ook nog eens een man bijna gewurgd werd omwille van zijn homoseksuele aard.

Nu neemt Picqué het heft in handen. Alhoewel, dat laat hij over aan het gewest. Momenteel dragen de gemeentelijke politiediensten die bevoegdheid, maar die zou zij nu dus beter overdragen, zegt Brussels minister-president. De bedoeling is dat er beter zal kunnen worden ingegrepen en gecoördineerd op vlak van veiligheid.

"Zeker in grensoverschrijdende materies die een globale aanpak vereisen, kan het gewest een coördinerende, ingrijpende rol spelen", stelt de PS'er. De gemeentelijke politiediensten zullen echter niet zonder werk geraken. Picqué wil namelijk geen volledige overname: "Louter lokale kwesties blijven de verantwoordelijkheid van de buurtpolitie".

Uiteindelijk moet dit zorgen voor een grotere aanpak van de groeiende criminilateit in en rond Brussel, die er volgens Picqué dus wel is. "Het probleem ligt nu bij de straffeloosheid en dat is een ramp voor onze samenleving", legt hij uit. Hij pleit daarbij voor administratieve geldboetes voor relschoppers, maar krijgt daarover tegenstand van het Brussels gewest.

Of de aanpak van de criminaliteit hoognodig is, blijft zeker. Zelfs al zou de criminaliteit gedaald zijn, is ze nog steeds een ferme lastpak in onze grootstad. Bovendien was er in 2010 al een stijging van ruim 10 % bij jongerendelinquentie alleen al. Nog een frappante - misschien niet al te overweldigende - vaststelling, is dat in andere grootsteden zoals Antwerpen, de helft van de processen om illegalen gaat.

De cijfers gaan in strijd met de harde realiteit, stellen velen. Hoeveel relschoppers er nu wel of niet zijn weten we niet zeker, maar ze zorgen alvast voor genoeg rellen binnen het Brussels parket. 1 of 1.000, het doet er niet toe volgens ons; een voor een buitenschoppen is de boodschap! (IV)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties