Recordaantal jongeren kampt met faalangst of stress

Een recordaantal van 1.865 studenten belanden op de sofa van een psycholoog. Liefst een op de 45 jongeren zoekt hulp voor faalangst, concentratiestoornissen of stress. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse universiteiten, meldt De Morgen. Van de 82.343 studenten aan de Vlaamse universiteiten zochten er vorig jaar 1.865 psychologische hulp. De meeste van hen, […]

Een recordaantal van 1.865 studenten belanden op de sofa van een psycholoog. Liefst een op de 45 jongeren zoekt hulp voor faalangst, concentratiestoornissen of stress. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse universiteiten, meldt De Morgen.

Van de 82.343 studenten aan de Vlaamse universiteiten zochten er vorig jaar 1.865 psychologische hulp. De meeste van hen, 1.256 jongeren, staan ingeschreven aan de KU Leuven. Dat betekent dat in Leuven bijna een op de dertig bij de psycholoog langsgaat. De andere universiteiten noteren lagere cijfers, vooral omdat zij minder psychologen in dienst hebben.

Het aantal hulpzoekenden stijgt jaar na jaar. “Het aantal studenten is de voorbije tien jaar fiks toegenomen, terwijl intussen het taboe om hulp te zoeken kleiner is geworden”, zegt Suzy Even, studentenpsycholoog aan de UGent. “Wij werken nu met twee de klok rond. Zelfs met vijf psychologen extra zou ik hier nog dag en nacht kunnen zitten.”

Hulpkreten

De hulpkreten die zij te horen krijgen, zijn zeer uiteenlopend: van faalangst, depressie en stress tot persoonlijkheidsstoornissen, rouwverwerking en zelfmoordneigingen. “Met angsten krijg ik het meeste te maken”, zegt Even. “Vervolgens hoor ik vooral over relatiebreuken.

Opvallend is dat vooral studentes hulp zoeken. Van het totaal aantal consultaties nemen mannen een derde voor hun rekening. “Het is cliché, maar zij praten minder snel over hun gevoelens. Mannen zien zichzelf dan als zwak”, aldus Even.

Foto AP

Reacties

wpDiscuz