Redding Cyprus zal zes miljard euro extra kosten

Tussen nu en begin 2016 heeft Cyprus geen 17 miljard euro nodig om zijn financiële verplichtingen na te komen, maar 23 miljard. Dat staat in een uitgelekte studie van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Van het fors naar boven bijgestelde bedrag worden vooral de Cyprioten zelf de dupe. Was enkele weken geleden […]

Tussen nu en begin 2016 heeft Cyprus geen 17 miljard euro nodig om zijn financiële verplichtingen na te komen, maar 23 miljard. Dat staat in een uitgelekte studie van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Van het fors naar boven bijgestelde bedrag worden vooral de Cyprioten zelf de dupe. Was enkele weken geleden nog sprake van een inbreng van 7 miljard, zou nu van de Cyprioten verwacht worden dat ze 13 miljard euro bijdragen – bijna het dubbele dus.

De landen van de eurozone hebben zich eind maart bereid verklaard 10 miljard euro uit te trekken voor Cyprus. Vooraleer die steun via het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) vrijgemaakt kan worden, moet een onderzoek verricht worden naar de werkelijke financieringsbehoefte van de kleine eilandstaat. Via enkele internationale media lekte de analyse van de Commissie en de ECB woensdagavond uit.

Een regeringswoordvoerder in Nicosia bevestigde donderdag het meest in het oog springende cijfer: Cyprus heeft 23 miljard euro nodig. Concreet betekent dit dat de bijdrage van Cyprus zelf stijgt naar ongeveer 13 miljard, de kans dat de eurozone meer geld zal willen vrijmaken, is namelijk zo goed als onbestaande. Ter vergelijking: de economische output van Cyprus bedroeg in 2012 18 miljard euro.

Goudreserves

De afwikkeling van Laiki Bank en de herstructurering van Bank of Cyprus zouden volgens het document 10,6 miljard euro moeten opleveren. Andere maatregelen, zo staat er te lezen, zijn onder meer de verkoop van 400 miljoen euro aan goudreserves en een verhoging van de vennootschaps- en kapitaalbelasting. De impact van die maatregel kan groot zijn, want de Cypriotische economie zou volgens projecties dit en volgend jaar met 12 procent krimpen.

Het dossier-Cyprus staat vrijdag en zaterdag bovenaan de agenda van de informele vergadering van de Europese ministers van Financiën in Dublin. Verwacht wordt dat ze hun “politieke steun” zullen geven aan het ontwerpakkoord met de regering in Nicosia.

Belga Foto AFP

Reacties

wpDiscuz