Regeringsvorming in Griekenland opnieuw mislukt

De Griekse links-radicalen zijn niet bereid deel te nemen aan een brede coalitieregering met de conservatieven, de socialisten en de kleine partij Democratisch Links. Daarmee zijn de kansen op de vorming van een nieuwe coalitieregering nog slechts minimaal. “Het is niet Syriza dat weigert deel te nemen aan een coalitieregering met het socialistische Pasok en […]

De Griekse links-radicalen zijn niet bereid deel te nemen aan een brede coalitieregering met de conservatieven, de socialisten en de kleine partij Democratisch Links. Daarmee zijn de kansen op de vorming van een nieuwe coalitieregering nog slechts minimaal.

“Het is niet Syriza dat weigert deel te nemen aan een coalitieregering met het socialistische Pasok en de conservatieve Nieuwe Democratie, maar het is het verdict van het Griekse volk”, zei leider Alexis Tsipras (foto) van het radicaal-linkse Syriza op de Griekse televisie na een ontmoeting met formateur Evangelos Venizelos van Pasok.

“De socialisten en de conservatieven proberen een regering te vormen die het bezuinigingsprogramma wil voortzetten. Die beide partijen hebben brieven geschreven aan mevrouw (bondskanselier Angela) Merkel en mevrouw (IMF-hoofd Christine) Lagardère, waarin ze het bezuinigingsprogramma aanvaarden”, legde Tsipras verder uit.

Geen bezuinigingsmaatregelen

“Het volk heeft het bezuinigingsakkoord veroordeeld en geen enkele regering mag ermee doorgaan”, voegde hij eraan toe. Alle bezuinigingsmaatregelen moeten van tafel.

De bal ligt nu weer in het kamp van president Karolos Papoulias. De grondwet zegt dat hij een laatste gesprek moet voeren met de leiders van alle partijen om ze mogelijk toch nog tot een regeringsvorming te bewegen.

Belga

Foto: AFP

Reacties

wpDiscuz