"Rekeningrijden enkel goed om staatskas te vullen" News
"Rekeningrijden enkel goed om staatskas te vullen"
News

"Rekeningrijden enkel goed om staatskas te vullen"

Het zou zo maar eens kunnen dat we binnen enkele jaren moeten betalen per kilometer dat we met onze auto rijden. Als we Jean-Marie Dedecker (LDD) mogen geloven, is dat absoluut geen oplossing voor het huidige fileprobleem, maar wordt de staatskas er stevig door gespijsd.
Elke Belgische chauffeur betaalt jaarlijks braafjes zijn verkeerstaksen én betaalt accijnzen op de naft die hij in zijn voertuig kapt. Als het van onze overheid afhangt, worden de autokosten binnen enkele jaren nóg wat gekker, want de kans bestaat dat het rekeningrijden dan ingevoerd wordt. Betalen per kilometer dus, en dat is vooral pijnlijk voor de hardwerkende mens die regelmatig zijn auto nodig heeft om zijn brood te verdienen.

Moest het systeem het fileprobleem in ons land stevig aanpakken, dan zou het nog nuttig zijn, maar dat doet het niet. “In Nederland hebben ze het al onderzocht en er zouden niet minder files zijn, maar ze zouden meer gespreid zijn. Ze hebben dan maar wegen bijgebouwd en de maximale snelheid verhoogd tot 130 km/u”, vertelt Jean-Marie Dedecker (LDD) in De Tijd.

Volgens hem zou de invoering van het rekeningrijden enkel voordelig zijn voor de overheid. “De overheid heeft eerst zelf files veroorzaakt door het verkeer te vertragen met allerhande infrastructurele ingrepen en wil de burger nu straffen voor haar wanbeleid. Rekeningrijden voor personenwagens wordt straks de zoveelste nieuwe platte belastingverhoging. We hebben nochtans al een peperdure kilometerheffing: wie het meest rijdt, verbruikt het meest en betaalt dus de meeste taksen. Een liter brandstof kost je een rib uit je lijf, meer dan de helft gaat naar de fiscus. Maar we hebben onze hoestbui op vier wielen zo broodnodig dat nog geen 15 % van de bezitters hun auto in de garage zou laten als de benzineprijs zou verdubbelen. Extra kosten met rekeningrijden zal dus de files niet oplossen maar enkel de staatskas vullen. Een experiment van de Vlaamse Overheid heeft dit vorig jaar al bewezen”, klinkt het. (KDN)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties