Sabena wil 58 miljoen euro terugvorderen van Airbus

De curator van Sabena, Christian Van Buggenhout, eist meer dan 58 miljoen euro van vliegtuigbouwer Airbus. Dat zegt hij in Terzake. Van Buggenhout diende daarvoor een schadeclaim in bij de Brusselse rechtbank van koophandel. Door die concrete juridische actie houdt de curator nu voor het eerst Airbus officieel medeverantwoordelijk voor het faillissement van de luchtvaartmaatschappij […]

De curator van Sabena, Christian Van Buggenhout, eist meer dan 58 miljoen euro van vliegtuigbouwer Airbus. Dat zegt hij in Terzake.

Van Buggenhout diende daarvoor een schadeclaim in bij de Brusselse rechtbank van koophandel. Door die concrete juridische actie houdt de curator nu voor het eerst Airbus officieel medeverantwoordelijk voor het faillissement van de luchtvaartmaatschappij in 2001.

In november 1997 besliste Sabena om al zijn Boeing-toestellen te vervangen door 34 nieuwe Airbus-toestellen. Een bestelling die op zijn minst vreemd was omdat alle eerdere studies en financiële projecties uitgingen van 17 nieuwe toestellen. Sabena zou de monsterorder van 1 miljard dollar nooit zelf kunnen betalen. De toenmalige partner van Sabena, Swissair, stelde zich samen met Airbus garant voor een financieringsmethode, iets wat uiteindelijk nooit gebeurde.

Vandaag zegt Van Buggenhout dat Airbus vanaf het begin wist dat Sabena die mega-bestelling nooit zelf kon betalen, en daarom een constructie opzette met Swissair waar uiteindelijk alleen de vliegtuigbouwer beter van werd.

Zo betaalde Sabena de voorschotten voor alle toestellen, ook al waren die niet allemaal geleverd. Toen Sabena vanaf 2000 echt in de problemen kwam en de levering wou opschorten, stond Airbus op de naleving van het contract. Na het faillissement van Sabena in november 2001, verkocht Airbus de toestellen gewoon door aan andere luchtvaartmaatschappijen, zonder de voorschotten van Sabena terug te storten.

Curator Van Buggenhout verwijt Airbus nu kwaadwilligheid en ongebreidelde hebzucht. Hij eist een schadevergoeding van meer dan 58 miljoen euro van de vliegtuigbouwer.

Belga

Reacties

wpDiscuz