Schokkend: Amerikaanse oorlogsjournalist onthoofd door IS (video)

Miljaar, ze kennen écht geen sikkepit genade, die verrekte baardmongols van IS. Hun nieuwste wapenfeit is hun gruwelijke afscheid van de Amerikaanse journalist James Foley, die ze al een tijdje gegijzeld hadden. Met een mes én een boodschap…De hele wereld begrijpt dat de aanhangers van IS volledig verkeerd bezig zijn. Ook de Amerikaanse president Barack […]

Miljaar, ze kennen écht geen sikkepit genade, die verrekte baardmongols van IS. Hun nieuwste wapenfeit is hun gruwelijke afscheid van de Amerikaanse journalist James Foley, die ze al een tijdje gegijzeld hadden. Met een mes én een boodschap…
De hele wereld begrijpt dat de aanhangers van IS volledig verkeerd bezig zijn. Ook de Amerikaanse president Barack Obama ziet dat in en probeerde daarom met enkele luchtaanvallen een einde te breien aan de hersenloze gruweldaden van het overgelovige haatbaardencircus IS. Die bommen zijn uiteraard hard aangekomen en daarom speelt IS nu op de counter met een door Al Qaida geïnspireerde tactiek: het video-onthoofden van Amerikanen.

De man die de boodschap moest overbrengen was James Foley, een Rudi Vranckx-achtige journalist die – ironisch genoeg – voornamelijk de humanitaire kant van het conflict probeerde te belichten. De 40-jarige Amerikaan uit Boston werd in november 2012 gedwongen uit zijn auto te stappen toen hij op weg was naar de Syrische grens met Turkije. Vervolgens werd hij door IS-aanhangers gevangen genomen en nadat de Verenigde Staten weigerden om hen losgeld te geven, werd hij gisteren ingezet als boodschap naar de Westerse wereld toe.

Kaalgeschoren, geboeid en in oranje plunje moest hij duidelijk maken dat de Amerikaanse interventie in het IS-conflict de oorzaak is van zijn dood. Vervolgens vat een onherkenbare – maar overduidelijk Britse – IS-pipo het geheel nog eens samen en begint hij James Foley te onthoofden. Na die barbaarse actie haalt hij een andere Amerikaan voor de camera: Steven Sotloff, eveneens oorlogsjournalist en allicht op dezelfde manier in hun bezit geraakt. Sotloff mag nog even verder leven, maar weet dat hij hetzelfde, verschrikkelijke lot ondergaat als de Amerikanen zich niet terugtrekken.

Om nog even op James Foley terug te komen: de fotojournalist voor het persbureau AP werd in april 2011 ook al eens gevangen genomen in Libië door regeringstroepen. Na 44 dagen werd hij echter vrijgelaten nadat zijn familie daarvoor gesmeekt had. Foley weigerde zijn journalistiek werk ginder achter zich te laten en de rest van het verhaal kennen we. Wat die Britse IS-koppensnijder betreft: laat ons hopen dat die nooit terugkeert naar zijn ‘land van herkomst’, maar de kans is wel degelijk bestaande. ’t Is maar dat u het weet. (KDN)

PS: kleine bedenking: het is de eerste keer dat IS zo’n afgewerkte, gepolijste video loslaat op de wereld. Normaalgezien censureren ze niet bij het ‘koppensnellen’. Hier werd niet met een iPhone gefilmd, hier werd met twee camerastandpunten, montage en zelfs enige regie geschoten, rekening houdend met de Amerikaanse ‘gevoeligheden’. Om maar duidelijk te maken dat het IS geen gewone horde barbaren is. Nee, het is een georganiseerde horde barbaren.

UPDATE: Verschillende media weigeren dit beeldmateriaal te brengen. Wij kiezen ervoor dit wel te doen, gezien er wel degelijk nieuwswaarde aan de beelden vasthangt. Wij verplichten niemand naar deze beelden te kijken, dus wie toch op de play-knop duwt, doet dit uit eigen, vrije wil. Maar de ogen sluiten voor de barbaarsheden die het IS uithaalt, is ook niet de goede methode. Bovendien werden diezelfde barbaarsheden al ettelijke malen getoond in de media, maar toen ging het niet over een Amerikaans staatsburger. Dus bij deze: GEVOELIGE KIJKERS KUNNEN ZICH BETER ONTHOUDEN.

Reacties

wpDiscuz