Schokkend: vrouwen en kinderen massaal verkracht in Duits vluchtelingenkamp

Er is een document gelekt dat werd opgesteld door een coalitie van verschillende organisaties dat de wantoestanden in een vluchtelingenkamp in het Duitse Hessen aan de kaak stelt.

Duitsland kan de toestroom aan vluchtelingen niet aan, zoveel is zeker. Waar het bij ons blijft bij een tentenkamp in Brussel, kreunen bij onze oosterburen verschillende vluchtelingenkampen onder de overbevolking en dat brengt schrijnende situaties met zich mee.

Een document dat werd opgesteld op 18 augustus maar nu pas op het wereldwijde internet lekte windt er geen doekjes om:

“Vrouwen en kinderen zijn ondergebracht in tenten die niet verdeeld zijn naar geslacht. Het aanwezige sanitair moet worden gebruikt door zowel mannen als vrouwen. De vrouwen kunnen de deuren niet vastmaken, want er zijn er geen. Ze hebben geen mogelijkheid om zich terug te trekken in een veilige ruimte.”

“Die situatie komt mannen, die vrouwen en meisjes als ‘ondergeschikten’ zien, goed uit. Verkrachtingen en seksuele intimidatie zijn er schering en inslag en er duiken ook steeds vaker meldingen op van gedwongen prostitutie.”

“Vrouwen en meisjes vertellen over meerdere incidenten waarbij ze worden geïntimideerd, gemolesteerd, aangevallen en verkracht. De meeste vrouwen houden al hun kledij aan wanneer ze naar bed gaan, ze durven zich niet omkleden. Ook zijn ze bang om ’s nachts naar het toilet te gaan, omdat ze vaak worden verkracht. Niet enkel onderweg naar het sanitaire gedeelte: er zijn zelfs mannen die zich ’s nachts in de toiletten verschansen, wachtend op een slachtoffer.”

“Veel vrouwen ontvluchten hun land niet enkel vanwege de oorlog. Ze vluchtten omdat ze een gedwongen huwelijk moesten aangaan, of omdat ze vreesden genitaal verminkt te worden. Niet enkel vrouwen die met kinderen reizen zijn het slachtoffer. Ook zij die met hun partner kwamen. De partner, mannelijke familieleden of kennissen kunnen die vrouwen onmogelijk beschermen tegen het geweld van de vele alleenstaande mannen in het kamp.”

“De meeste van deze vrouwen hebben al zeer traumatische ervaringen opgelopen in hun eigen land. Ze waren het slachtoffer van geweld en verkrachting. Het gevoel om vrij rond te kunnen lopen, zonder angst, is voor veel van deze vrouwen het grootste geschenk van allemaal. Maar de huidige situatie in deze kampen leiden tot nieuwe trauma’s voor deze vrouwen.”

Er wordt gevraagd of het niet mogelijk is deze vrouwen, kinderen en gezinnen te voorzien in beschermende behuizing, waar zij tenminste niet vierentwintig uur op vierentwintig bang moeten zijn aangevallen, aangerand of verkracht te worden. (SL)

Reacties

wpDiscuz