Slachtoffers brandwonden krijgen niet altijd gepaste nazorg News
Slachtoffers brandwonden krijgen niet altijd gepaste nazorg
News

Slachtoffers brandwonden krijgen niet altijd gepaste nazorg

Brandwondencentra slagen er steeds beter in om zeer zwaar verbrande mensen doorheen de eerste, kritische fase te loodsen. Maar de zorg na ontslag uit het brandwondencentrum verloopt dan weer op een veel minder gestructureerde manier. Dat meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), dat op vraag van de Stichting Brandwonden onderzocht hoe de nazorg nog beter kan worden georganiseerd.

In België zijn er zes brandwondencentra met in totaal 70 bedden. De centra verlenen vooral de acute, kritische zorg, en met succes, want de overlevingskansen zijn steeds hoger. Daardoor is er ook meer vraag naar langdurige, multidisciplinaire nazorg, na ontslag uit een brandwondencentrum. Het KCE formuleerde daarom 12 aanbevelingen.

Zo zouden alle spoeddiensten dezelfde criteria voor doorverwijzing moeten hanteren, en bij twijfel zou er overleg moeten zijn met een brandwondencentrum. Voorts zouden brandwondencentra zich beter toespitsen op de verzorging van patiënten met ernstige brandwonden en moet er een nationaal registratiesysteem voor ernstige brandwonden komen. Voor elke patiënt zou bij ontslag ook een zorgplan moeten worden opgesteld dat toegankelijk is voor alle betrokken zorgverleners.

Grote verschillen

Opvallend is dat er bij de nazorg zelf grote verschillen zijn. Daarom zou er werk moeten gemaakt worden van regionale netwerken, die ervoor zorgen dat op het juiste moment en volgens de behoeften van de patiënt alle nodige zorg wordt samengebracht.

Het KCE pleit ook voor de organisatie van opleidingen en het aanleggen van een lijst van paramedici die regelmatig brandwondenpatiënten verzorgen. Verder zou de huidige betaling per prestatie aan de paramedici geleidelijk vervangen moeten worden door een forfaitaire betaling per patiënt, waardoor men de nazorg beter op de noden zou kunnen afstemmen. "De betaling per prestatie zet een rem op het uitvoeren van tijdrovende, gespecialiseerde zorg, en beperkt bepaalde zorg, zoals ergotherapie, of sluit ze zelfs uit (bijvoorbeeld psychotherapie)", luidt het.

Belga Foto Photo News

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties