Slechts 13 stations volledig toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit News
Slechts 13 stations volledig toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit
News

Slechts 13 stations volledig toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit

In heel België zijn slechts 13 stationsgebouwen volledig toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Samen staan die stations in voor 23 procent van de opstappende reizigers. De cijfers komen vrijdag van Open Vld-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu, die ze kreeg van minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V).

Het begrip 'volledig toegankelijk' betekent onder meer dat er tussen de openbare weg en de lokettenhal minstens één toegang is die vrij is van obstakels, dat er sanitair beschikbaar is voor personen met een handicap als er ook ander sanitair voorzien is, en dat er voldoende parkeerplaatsen zijn voor personen die beperkt mobiel zijn.

Slechts 13 Belgische stationsgebouwen voldoen aan die criteria. Het gaat om Antwerpen-Centraal, Brussel-Centraal, Brussel Nationale Luchthaven, Gembloux, Gent-Dampoort, Knokke, Luik-Guillemins, Mol, Namen, Sint-Niklaas, Verviers-Centraal, Vilvoorde en Wetteren.

Uitbreiding

In het beheerscontract 2008-2012 verbindt de NMBS-Holding zich ertoe tegen eind volgend jaar 52 stationsgebouwen toegankelijk te maken voor personen met een beperkte mobiliteit, die samen 60 procent van de opstappende reizigers voor hun rekening zouden nemen. Tegen 2028 moeten alle stationsgebouwen toegankelijk zijn.

Het beheerscontract met Infrabel, dat bevoegd is voor de perrons, schrijft dan weer voor dat tegen 2018 50 stations toegankelijk moeten worden via liften op oprijhellingen, zodat een netwerk ontstaat van toegankelijke stations binnen een straal van 30 kilometer.

Foto: Photo News

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties