Softenon-kinderen op zoek naar erkenning van Belgische staat News
Softenon-kinderen op zoek naar erkenning van Belgische staat
News

Softenon-kinderen op zoek naar erkenning van Belgische staat

Het Softenon-proces tegen de Belgische staat is dinsdag begonnen voor de correctionele rechtbank van Brussel. De Softenon-kinderen, peronen die met een misvorming ter wereld kwamen door het geneesmiddel, achten de Belgische staat verantwoordelijk. De advocaten van de staat pleiten dan weer voor de verjaring van de feiten.

Softenon werd in de jaren '60 voorgeschreven aan zwangere vrouwen die kampten met ochtendmisselijkheid. Maar het geneesmiddel zorgde ook voor misvormingen bij de kinderen en zelfs zwangerschapsonderbrekingen. Veel kinderen hebben hun eerste levensjaar ook niet overleefd of zijn gestorven door de geneesmiddelen die ze moesten innemen.

In die periode werd gedacht dat de moederkoek de foetus hermetisch afschermde van de geneesmiddelen die de moeder innam. Ondanks de neveneffecten heeft het jaren geduurd voor Softenon uit de handel werd genomen. Pas in 1969 werd het definitief verboden.

De Softenon-kinderen vinden dat ze niet voldoende zijn opgevangen door de staat. De vzw Belgische Slachtoffers van Thalidomide, de echte naam van Softenon, hebben de Belgische overheid daarom voor de rechter gedaagd. Ze willen erkenning, excuses en een schadevergoeding.

Laksheid

Advocaat Jean-Paul Tieleman hekelde dinsdag de houding van de Belgische staat ten opzicht van het Duitse farmaceutische bedrijf Grünenthal, dat vaak geneesmiddelen op de mark zou gooien zonder die eerst getest te hebben. Volgens hem leidde de laksheid van de staat tot de straffeloosheid van de farmaceutische firma. "De staat moest sneller reageren, in plaats van de mythe dat de placenta alles tegenhoudt staande te houden. De staat toonde een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg."

Vanessa de Francquen en Michèle Grégoire verwerpen dan weer de fouten van de kant van de staat. "Deze situatie laat de staat absoluut niet onverschillig", verzekerden ze. "Maar die mag zich niet door emotie laten meeslepen." Volgens hen handelden andere landen in die situatie op dezelfde manier als België.

De feiten die de Belgische staat verweten worden, zijn ouder van vijftig jaar en daarom verjaard, ongeacht de gebruikte methode om de
verjaringstermijn te berekenen. Het vonnis valt ten laatste op 15 november.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties