Sp.a-leden op dezelfde lijn over hoofddoek en GAS-boete

Nadat zaterdagvoormiddag reeds het thema onderwijs de revue was gepasseerd, volgde in de namiddag nog een debat over twee andere onderwerpen die de jongste weken in de actualiteit stonden: het hoofddoekendebat en de GAS-boetes. In beide thema’s stemden de congresgangers in met de voorgestelde resoluties, hoewel de Animo-resolutie voor de afschaffing van het systeem van […]

Nadat zaterdagvoormiddag reeds het thema onderwijs de revue was gepasseerd, volgde in de namiddag nog een debat over twee andere onderwerpen die de jongste weken in de actualiteit stonden: het hoofddoekendebat en de GAS-boetes. In beide thema’s stemden de congresgangers in met de voorgestelde resoluties, hoewel de Animo-resolutie voor de afschaffing van het systeem van GAS-boetes op heel wat steun kon rekenen.

Bij de voorstelling van de nieuwe beginselverklaring, enkele maanden geleden, ging zowat alle aandacht naar het nieuwe partijstandpunt over de hoofddoek, die volgens sp.a niet langer verboden moest worden aan het loket.

Emancipatie

Yasmine Kherbache stelde dat een verbod op het dragen van een hoofddoek aan een loket de emancipatie van de vrouw niet helpt. “Een verbod helpt de vrouwen niet die verplicht worden om een hoofddoek te dragen, maar is een steun voor hun vader of echtgenoot en komt neer op de boodschap ‘blijf thuis'”, zei Kherbache. Emancipatie wordt pas geholpen via degelijk onderwijs en toegang tot jobs.

Animo, de socialistische jongeren, had een amendement ingediend om het systeem van de GAS-boetes af te schaffen. De recente verstrenging van de wet lag bij de partij erg moeilijk, maar voorzitter Bruno Tobback pleitte ervoor dat het debat voortgezet moest worden om de aberraties van het systeem tegen te gaan. Het eerste middel daartoe is de democratische controle. Het amendement haalde het uiteindelijk niet.

Belga Archieffoto

Reacties

wpDiscuz