Sp.a wil maximale fiscale afrek voor afzuiginstallaties in cafés

David Geerts (sp.a) wil dat cafébazen hun rook- en afzuiginstallaties maximaal kunnen aftrekken van de belastingen. Hij heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend. Bedrijven kunnen hun investeringen gedeeltelijk aftrekken van de belastingen. Momenteel gaat het om 3,5% van de waarde van de investering. Voor rook- en afzuiginstallaties in de horeca is er al een verhoogde aftrek. […]

David Geerts (sp.a) wil dat cafébazen hun rook- en afzuiginstallaties maximaal kunnen aftrekken van de belastingen. Hij heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend.

Bedrijven kunnen hun investeringen gedeeltelijk aftrekken van de belastingen. Momenteel gaat het om 3,5% van de waarde van de investering. Voor rook- en afzuiginstallaties in de horeca is er al een verhoogde aftrek. Daarvoor bedraagt hij momenteel 13,5%. Volgens Geerts (foto) is dat onvoldoende. “Men maakt er amper gebruik van. In 2008, 2009, 2010 bedroeg dit soort aftrekken respectievelijk 28.200 euro,65.500 euro en 80.900 euro”.

Waakhonden

Geerts stelt daarom voor dat cafébazen (en alleen zij) de hoogst mogelijke investeringsaftrek kunnen krijgen voor rook- enafzuiginstallaties: 20,5%. Die regeling geldt momenteel al voor investeringen in beveiliging (alarminstallaties, waakhonden, paaltjes tegen ramkraken e.d.).

De socialistische volksvertegenwoordiger wil zo de cafés die in de problemen komen door de versnelde invoering van het rookverbod een beetje ondersteunen. Volgens hem zou 75% van de cafés zijn omzet hebben zien dalen door het rookverbod.

Terrassen

Geerts wil niet alleen dat gewone rookafzuigsystemen in aanmerking komen, maar ook de wanden, de luifels op terrassen en de wanden die zorgen voor de afbakening van de terrassen. Zijn wetsvoorstel geldt voor investeringen vanaf 15 maart 2011. Toen besloot het Grondwettelijk Hof dat het rookverbod in cafés al vanaf 1 juli 2011 zou gelden en niet vanaf 2014 zoals in de wet stond. Geerts wil de verhoogde aftrekken vanaf dat moment ook omdat vele cafébazen op 30 juni 2011 nog niet klaar waren met hun voorbereidingen. De “gewone”fiscale aftrek van 13,5% voor afzuiginstallaties in de hele horeca blijft gewoon bestaan.

Dat het voorstel van de sp.a komt verbaast op het eerste gezicht.Die partij voert immers een serieuze strijd tegen de fraude en in 2010 werd bij meer dan de helft van de controles van horeca-gelegenheden zwartwerk vastgesteld. Geert is echter zelf cafébaas en was eerder al een serieuze pleitbezorger van de verlaging van de BTW voor de horeca.

JDW

Foto Photo News

Reacties

wpDiscuz