Spoorwegen klaar voor heet weekend

De spoorbedrijven in ons land maken zich op voor een oververhit weekend. Infrabel activeerde zijn zomerplan met preventieve maatregelen om incidenten op het spoorwegnet te voorkomen, en ook de NMBS houdt zich klaar om indien nodig snel te hulp te schieten. Er zullen extra treinen rijden van en naar de kust. Het hitteplan van spoorinfrastructuurbeheerder […]

De spoorbedrijven in ons land maken zich op voor een oververhit weekend. Infrabel activeerde zijn zomerplan met preventieve maatregelen om incidenten op het spoorwegnet te voorkomen, en ook de NMBS houdt zich klaar om indien nodig snel te hulp te schieten. Er zullen extra treinen rijden van en naar de kust.

Het hitteplan van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel houdt onder meer in dat technische onderhoudsploegen extra controles uitvoeren op het hele spoorwegnet.

In de sporen zijn er uitzettingstoestellen ingebouwd om het uitzetten en inkrimpen van de sporen bij wisselende temperaturen op te vangen. Plotse extreme warmte kan ertoe leiden dat de veiligheidsmarge door die toestellen wordt overschreden en er ‘spoorslingeringen’ ontstaan. Bij het overschrijden van een hitte- of veiligheidsgrens, kan Infrabel een tijdelijke snelheidsbeperking opleggen in een bepaalde zone.

Extra treinen

De NMBS zet dan weer extra treinen in van en naar de kust, zegt woordvoerster Frieke Neyrinck. Op zaterdag gaat het om vier ritten, twee ’s ochtends en twee ’s avonds. Op zondag zijn er drie bijkomende ritten ’s avonds. Bovendien rijden er zondag sowieso al 26 extra treinen om festivalgangers van Pukkelpop terug naar huis te brengen. Daarnaast is er in de zomer ook al het toeristische aanbod van ICT-treinen.

De NMBS schakelt in de stations ook extra personeel in. “Er is een watervoorraad die door mobiele ploegen verdeeld kan worden, mocht dat nodig zijn”, zegt Neyrinck. In de kuststations en belangrijke binnenlandse stations kunnen indien nodig waterfonteinen worden gezet.

Archieffoto

Reacties

wpDiscuz