Taliban-top wil hoofd Filip Dewinter zien rollen

Het ophefmakende Koran-verhaal van Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft ondertussen de andere kant van de wereld bereikt. Op de officiële website van de Taliban pronkt Dewinters anti-Koran-foto met bijgevoegde, verontrustende mededeling: “Moge Allah hem straffen”, oftewel: “Afmaken die handel”.Vorige week beschreef Filip Dewinter de Koran als “de bron van alle kwaad” en “een license to […]

Het ophefmakende Koran-verhaal van Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft ondertussen de andere kant van de wereld bereikt. Op de officiële website van de Taliban pronkt Dewinters anti-Koran-foto met bijgevoegde, verontrustende mededeling: “Moge Allah hem straffen”, oftewel: “Afmaken die handel”.
Vorige week beschreef Filip Dewinter de Koran als “de bron van alle kwaad” en “een license to kill”. In De Kamer was de meerderheid het daar niet mee eens, want “het is een boek dat voor heel veel mensen in dit land een boek is waar zij heel veel respect voor hebben en heilig is”, aldus Jan Jambon (N-VA). Niet veel later stroomden de doodsbedreigingen van enkele gefrustreerde internetters aan Dewinters adres binnen, zo konden we op zijn Twitter lezen.

Maar nu de Taliban het spelletje meespeelt, is het écht menens. Op haar officiële website en Twitter roept de terroristische groepering nadrukkelijk op om de heer Dewinter het zwijgen op te leggen omdat hij de Koran – en dus hun profeet – beledigd heeft. Letterlijk klinkt het als volgt: “Moge Allah hem datgene geven wat hij verdient”, maar een attente lezer begrijpt dat het hier niet over vier bladzijden straf gaat.

Ondertussen werd de doodsbedreiging al ettelijke malen gedeeld onder de Taliban-aanhangers, onder wie enkele Nederlanders die – zo bewijst hun foto op Twitter – weten van aanpakken. Dewinter zelf blijft kalm onder de hele heisa, maar begrijpt dat dit andere koek is dan hij gewend is.


Wat doen zulke berichten met jou?

“Zulke berichten zijn van een hele andere orde dan de jongens die uit frustratie wat stoere praat verkopen. Het is en blijft een stuk intimidatie, maar het is niet bepaald aangenaam om je foto op zulke websites te zien verschijnen. Hun doel is om je angst in te boezemen zodat je aan zelfcensuur gaat doen en in de toekomst geen verkeerde zaken meer zegt over de Koran of Allah. In Denemarken is hen dat bijvoorbeeld gelukt, want nadat Kurt Westergaard met de dood bedreigd werd om zijn beruchte Mohammed-cartoon, besloot zijn krant Jyllands-Posten om Allah of Mohammed niet meer in een (ludiek) negatief daglicht te stellen. Ik begrijp wel dat er in zulke gevallen mensen zijn die aan zelfcensuur gaan doen, maar het spijtige van de zaak is dat de onruststokers hun slag dan thuishalen.”

Ben je van plan om jezelf nu in te tomen?
“Ik heb mijn mening en die is alom bekend. Ik ben niet van plan om in te binden, want dan wint de radicale Islam. Als je dat spelletje meespeelt en hen vandaag een vinger geeft, dan nemen ze morgen een hand en overmorgen een hele arm. Nee, ik heb aangifte gedaan van deze feiten en ik twijfel er niet aan dat men daar gevolg aan gaat geven. Het is spijtig dat het allemaal zo moet gebeuren, maar als het niet anders kan, dan moet het zo maar. Ik zorg er overigens wél voor dat ik in alle voorzichtigheid buiten kan komen, dus dat helpt ook wel.” (KDN)

Reacties

wpDiscuz