Tepco geeft ondergrondse radioactieve lekken in Fukushima toe

Tepco, de operator van de Japanse kerncentrale in Fukushima, heeft maandag voor het eerst toegegeven dat ondergronds radioactief water in de naburige Stille Oceaan is gelekt. Dat water was verzameld aan de voet van de centrale, die getroffen werd door de verwoestende tsunami na de zeebeving in maart 2011. De bekentenis komt de dag na […]

Tepco, de operator van de Japanse kerncentrale in Fukushima, heeft maandag voor het eerst toegegeven dat ondergronds radioactief water in de naburige Stille Oceaan is gelekt. Dat water was verzameld aan de voet van de centrale, die getroffen werd door de verwoestende tsunami na de zeebeving in maart 2011.

De bekentenis komt de dag na de hogerhuisverkiezingen, die door de liberaal-democratische partij (LDP) van eerste minister Shinzo Abe gewonnen werd. Abe is een voorstander van kernenergie.

Impact beperkt

Tokyo Electric Power (Tepco) kondigde begin juli aan dat hoge dosissen giftige radioactieve elementen waren vastgesteld in ondergronds water, in putten tussen de reactoren en de zee. Die radioactieve stoffen waren uit de reactors van de vernielde centrale gelekt en vervuilden het grondwater. Tepco hield echter steeds vol dat het vervuilde water grotendeels door de betonnen basis en stalen verstevigingen van de fundering van de centrale was tegengehouden.

“Nu denken we dat het vervuilde water in zee is gelekt”, aldus een woordvoerder van de operator. Hij beklemtoonde evenwel dat de impact van het radioactieve lek in de oceaan beperkt is. “De gegevens over het zeewater tonen geen abnormale verhoging van de radioactiviteit”, klonk het.

Milieudeskundigen waarschuwen wel dat radioactieve lekken de gezondheid van zeedieren kunnen schaden, en zo ook die van de mens bij de consumptie van zeedieren.

Belga

Foto AFP

Reacties

wpDiscuz