Tien jaar niet ingegrepen bij onmenselijke kindermishandeling News
Tien jaar niet ingegrepen bij onmenselijke kindermishandeling
News

Tien jaar niet ingegrepen bij onmenselijke kindermishandeling

Annick moest van haar vier jaar tot haar veertiende de onmenselijke mishandelingen van haar pleegmoeder verduren. Buren, scholen, jeugdzorg en het parket, kortom íederéén kreeg zoveel signalen, maar nooit werd er ingegrepen... Weer een geval van straffeloosheid door onnauwlettendheid in het strafrecht.
Gruwelijke mishandeling
De gruwelijke misdaden bleven nochtans niet alleen bij stiekeme slagen achter gesloten deuren. Het meisje werd naakt in een kamer vol bezoek geduwd, werd uitgehongerd, moest op de grond slapen, of erger zelfs, op een urinedoordrongen matras en moest met blote handen hondenpoep opkuisen. Annick werd zelfs in een vuil en stinkend slaapkleed naar school gestuurd.

Tien jaar lang ongestraft en milde uitspraak
Toch werd de barbaarse pleegmoeder pas na tien jaar bestraft. En wel met een veel te lichte straf, vinden wij. Voor tien jaar gruwelijke mishandelingen krijgt Helena L. slechts 3 jaar cel, waarvan de helft met uitstel.
Maar het ergste is wel dat ze dit zolang ongestraft heeft kunnen volhouden, vindt ook sp.a-senator Turan.

Justitieminister De Clerck: "Heel zwaar geblunderd"
De ogen zijn nu weeral gericht op de justitieminister De Clerck voor de verklaring van zo'n grandioze onvergeeflijke nalatigheid. Die herbekijkt de aanpak en legt uit dat er heel veel signalen waren en dat iedereen wel zijn deel heeft gedaan, maar niet samenwerkte waardoor er uiteindelijk niets werd gedaan. Buren, leraars, politie en ook justitie zouden talloze keren geprobeerd hebben om het arme kind te helpen, maar dat leidde nergens naar. "We zijn allemaal tien jaar lang misleid geweest", durft De Clerck zelfs zeggen. Nochtans ligt de grootste fout bij de falende aangekondigde huisbezoeken en de nalatige uitspraken van het gerecht die "lovend over de onderlinge verstandhouding tussen pleegouders en kind" was en "weinig alarmerende signalen" zag... "Eigenlijk is hier heel zwaar geblunderd", geeft De Clerck uiteindelijk toe.

De Clerck over het nalatige gerecht: "Afhandelen van een procedure lijkt belangrijker dan het resultaat"
En na het overlopen van de zaak, kunnen we dat laatste alleen maar bevestigen: De schuld ligt hier wederom bij justitie, die niet efficiënt is omgegaan met de tientallen klachten. "Soms lijkt het afhandelen van een procedure belangrijker dan het resultaat", bekent de justitieminister nog. Hoewel dat afhandelen ook wel lang op zich liet wachten hé... (IV)

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties