TikTok-dokter en Vlaamse professor kibbelen: Is scrollen op het toilet echt zo gevaarlijk? News
TikTok-dokter en Vlaamse professor kibbelen: Is scrollen op het toilet echt zo gevaarlijk?
News

TikTok-dokter en Vlaamse professor kibbelen: Is scrollen op het toilet echt zo gevaarlijk?

Als je iemand bent die standaard zijn telefoon meeneemt naar het toilet om even te scrollen, dan ben je zeker niet de enige. Echter, volgens een dokter op TikTok, zou je je smartphone, of elke andere vorm van amusement, beter kunnen vermijden wanneer je naar het toilet gaat, omdat dit zou kunnen leiden tot aambeien. Nieuwsblad.be controleerde bij professor Dr. Dirk Devroey of deze uitspraak wel klopt...

Dr. Saurabh Sethi, een maagdokter die afgestudeerd is aan Harvard en nu zijn eigen TikTok-kanaal heeft, waarschuwt voor de gevaarlijke gevolgen van een langdurig toiletbezoek. "Het gebruik van je smartphone tijdens het doen van je behoefte kan ervoor zorgen dat je langer op het toilet blijft zitten, wat spanning en druk kan veroorzaken op je endeldarm en anus. Dit kan leiden tot aambeien, anale scheuren en rectale verzakking," zegt Dr. Sethi in een video. Maar dat is niet alles, omdat het meenemen van je smartphone naar het toilet ook kan zorgen voor een broeinest van bacteriën, aldus de dokter. "De gemiddelde smartphone is viezer dan een openbaar toiletbril, dus probeer om zo min mogelijk je telefoon te gebruiken op de wc," voegt hij eraan toe.

"Veel hangt af van je persoonlijke hygiëne"

Een sterke boodschap, maar niet eentje waar Dr. Dirk Devroey geheel mee instemt. "Ik kan gedeeltelijk meegaan in zijn stelling over bacteriën op je smartphone. Ja, het meenemen van je telefoon naar het toilet zal waarschijnlijk meer bacteriën opleveren, maar dat gebeurt ook als je je handen niet wast en daarna je telefoon aanraakt," stelt hij op nieuwsblad.be. Veel hangt dus af van je eigen hygiënische gewoontes. Het ideale scenario? Je smartphone niet aanraken terwijl je op het toilet zit, daarna je handen wassen en indien mogelijk je telefoon dagelijks ontsmetten.

Toiletdeksel niet sluiten

Volgens een studie uit 2017 van de University of Arizona kan je telefoonscherm namelijk tot 10 keer meer bacteriën bevatten dan een toiletbril - toch iets om over na te denken. Een ander experiment, uit 2022, werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of Colorado Boulder. Ze analyseerden met lasers wat er gebeurt als je zonder het toiletdeksel te sluiten, doorspoelt. De bacteriën worden dan vanuit het toilet de ruimte in gelanceerd, ook op bijvoorbeeld je magazine naast het toilet, je tandenborstel en alle andere voorwerpen in je toilet.

(lees verder onder de video)

"Het kan zelfs ontspannend werken"

Het goede nieuws? De bacteriën in je eigen ontlasting zijn volgens experts ter zake onschadelijk. Maar Dr. Sethi waarschuwde dus niet alleen voor bacteriën op je telefoon, maar ook voor de negatieve impact van een langdurig toiletbezoek op je lichaam. Met deze beweringen is Dr. Devroey het helemaal niet eens. "Ik kan niet geloven dat je aambeien zou krijgen. Door een boek te lezen of door met je smartphone bezig te zijn, neem je inderdaad meer tijd om naar het toilet te gaan, maar dat is alleen maar positief. Je zal meer ontspannen zijn en dat kan je toiletbezoek vergemakkelijken. Sommigen kunnen zelfs enthousiast worden door iets wat ze lezen of zien, waardoor de darmactiviteit wordt bevorderd."

Eindoordeel: je smartphone meenemen naar het toilet is niet slecht voor je gezondheid. Het is echter wel aan te bevelen om na het toiletbezoek je handen én telefoon even te desinfecteren.

(Bron: nieuwsblad.be - Intropic: Image by pressfoto on Freepik)
0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties