Tips om je kind stress of een depressie te bezorgen

Zit die vrolijke koter van jou steevast op de bank te springen, is ‘ie zo gelukkig dat het haast irritant wordt of is hij actiever dan een wasmachine op volle toeren? Dan kan een stevige depressie of wat extra stress misschien soelaas brengen! Wie dacht dat kleuters amper stress kunnen krijgen (die wandelende drollendraaiers moeten […]

Zit die vrolijke koter van jou steevast op de bank te springen, is ‘ie zo gelukkig dat het haast irritant wordt of is hij actiever dan een wasmachine op volle toeren? Dan kan een stevige depressie of wat extra stress misschien soelaas brengen!

Wie dacht dat kleuters amper stress kunnen krijgen (die wandelende drollendraaiers moeten toch maar een hele dag knippen, plakken en kwijlen?), heeft het mis. Mits de juiste stimulans kan ook uw kleuter stress krijgen.

In De Nieuwe Gazet somden ze vandaag enkele stressbezorgers voor kleuters op. Wat blijkt, 25% van onze kleine rakkers lijdt aan stress. De hoofdoorzaken zijn:

  • Te veel school
  • Te veel hobby’s
  • Te veel keuzes
  • Te veel huiswerk
  • Te veel pesterijen
  • Te veel druk van ouders

Van prestatiedruk binnen de schoolmuren, een overdosis aan naschoolse activiteiten, een ongezonde hoeveelheid keuzes, massa’s huiswerk, pestkoppen en te veel druk van de ouders, zorgen er dus bij onze kleuters voor dat ze stilaan meer stress hebben dan de doorsnee topmanager. Niet echt de bedoeling lijkt ons, want kinderen moeten vooral ook vrije tijd hebben. Dat is dus tijd die niét door een bepaalde (soms opgelegde) hobby of schoolwerk bezet is. Gewoon tijd dat een kind nog eens kind kan zijn, in de modder kan spelen of tekeningen maken.

’t Is dan ook niet verwonderlijk dat ook onze tieners bijzonder vatbaar zijn geworden voor het krijgen van een depressie. Het is uitgegroeid tot de meest voorkomende ziekte bij jonge gasten tussen 10 en 19 jaar oud. Dat zeggen de mannen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Er zijn ook gevallen gekend waar depressie kan leiden tot zelfmoord. Ook zitten onze tieners te vaak op hun gat. Slechts 1 op 4 beweegt voldoende. Maar ze verplicht naar een sportclub sturen is dus ook niet het beste idee. Als ouder zelf actief bezig zijn en een gezonde levensstijl promoten kan helpen. Al is dat ook geen evidentie indien je ’t zelf bijzonder druk hebt.

Dus u weet wat te doen als u graag uw kind lekker depressief in een hoekje ziet wegkwijnen. Heeft u dat liever niet, dan weet u ook meteen op welke zaken je kan letten… (RVH)

Afbeelding: sxc.hu

Reacties

wpDiscuz